NEMOJTE DA STOJITE, CUPKAJTE! Evo šta Nada Macura kaže, kako da SAVLADATE led i JEZIVI MINUS

- Stopala, šake, nos i uši su najpodložniji smrzavanju, zato su kapuljače, kape, čizme i šal preko usta, koji će vam zaštititi disajne organe, obavezni kad se izlazi iz kuće - kaže Nada Macura

  • 2

Portparolka Hitne pomoći dr Nada Macura savetuje građanima da se zbog izuzetno niskih temperatura toplo obuku, a da stariji i hronični bolesnici ne izlaze na hladno.

LEDIĆE SE U CELOJ SRBIJI: Kiša ni danas ne prestaje, najniža temperatura -11!

- Stopala, šake, nos i uši su najpodložniji smrzavanju, zato su kapuljače, kape, čizme i šal preko usta, koji će vam zaštititi disajne organe, obavezni kad se izlazi iz kuće. Naravno, slojevito oblačenje, ali tako da vam pamučni materijali budu do kože - kaže dr Macura i savetuje da se neki topli napitak popije pre nego što se izađe napolje, ali i da se nešto prezalogaji. Doktorka kaže i da je u ovim danima zdravim ljudima dozvoljena nešto kaloričnija hrana, ali i da se na meniju hroničnih bolesnika nađu topla supa, povrće i obavezno jedna pomorandža ili jabuka tokom dana.

Foto: E-stock.us Foto: E-stock.us

- Dok čekate prevoz, nemojte stajati u mestu, već lagano šetajte, to će vam pomoći da se koliko toliko ugrejete. Krenite na posao malo ranije, a gumeni đon na obući će vam svakako pomoći da stignete na vreme - savetuje doktorka.

Naša sagovornica kaže da ukoliko baš morate na put, u auto obavezno stavite metlicu, lopaticu, ćebe i termos s toplim čajem i nikako ne krećite ako se niste dobro naspavali.

- Ukoliko se pak dogodi da je napolju veliki minus, a vi morate da stojite u koloni, nikako nemojte sve vreme sedeti u autu, već izađite s vremena na vreme napolje, prošetajte, cupkajte u mestu, sve će to doprineti boljoj cirkulaciji.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    5. januar 2016 | 09:40

    Sitnije, Cile,sitnijr, zapamti - najbitnije, i pazljivo slusaj,sada sta govori - teta Nada. Da ziv,stignes, svojoj kuci, a ti cupkaj i - skakuci! ...

  • Bg-Serb

    5. januar 2016 | 09:49

    Nemojte da stojite,cupkajte.Pa kad vas bude 5,6 na autobuskoj stanici uhvatite se za rucice pa kolo zaigrajte.Pa i mali rom kad harmoniku razvuce......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA