BEOGRAD DOBIJA SPEKTAKULARNU TURISTIČKU ATRAKCIJU: Evo kako će izgledati VIJUGAVI MOST OD KALEMEGDANA DO SAVE! (FOTO)

Pešačka pasarela počeće da se gradi u junu 2016, a planirani završetak radova je do kraja godine

  • 8

Vijugavim mostom turisti i Beograđani će uskoro moći da stignu od Savskog pristaništa do Beogradske tvrđave.

Taj objekat, čija gradnja treba da počne u junu, biće prečica od šetališta na Savi do najvrednijeg beogradskog spomenika kulture od izuzetnog značaja - Kalemegdanske tvrđave na bregu iznad ušća Save u Dunav.

Pešačku pasarelu sa neobičnom skulpturom, koju su pre osam godina osmislili vajar Mrđan Bajić i njegov britanski kolega Ričard Dikon, grad je odabrao prošlog leta kao rešenje koje "neće napasti tvrđavu i zakloniti njene lepote".

Da ono više neće čamiti u fioci jer izrada glavnog projekta počinje zahvaljujući donaciji Saobraćajnog instituta CIP, za Politiku je otkrio glavni urbanista Milutin Folić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- CIP će u saradnji s autorima i arhitektom Branislavom Mitrovićem uraditi tehničku dokumentaciju. Projekat će imati dodatak u odnosu na prvobitnu Bajićevu i Dikonovu zamisao, a to je veza pasarele i parkinga kod Beton hale, koji nije postojao kada je nastalo njihovo rešenje. Direkcija za građevinsko zemljište, investitor pasarele za koju je potrebno oko milion evra, raspisaće tender za izvođača radova u maju. Ona će biti izgrađena do kraja 2016. godine - tvrdi Folić.

Time će se ostvariti višedecenijska želja da turisti koji rekom dođu u Beograd ne preskaču šine i probijaju se kroz saobraćajem opterećenu Karađorđevu ulicu i Bulevar vojvode Bojovića kako bi otkrili čari Beograda.

Oni će direktno s broda brzo i bezbedno stizati do Knez Mihailove ulice i pešačkih zona u centru koje Folić najavljuje.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On bi takođe povezivao Kalemegdanski park sa Savskim priobaljem i Beton halom.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Izbor je, krajem maja prošle godine, na Desetoj beogradskoj nedelji arhitekture, pao na Bajića i Dikona, kojima je arhitektonskom oblikovanju mosta pomogao i akademik Branislav Mitrović.

On kaže da je vetar u jedra ovom projektu dao Milutin Folić, njegov nekadašnji student.

- Dva velika umetnika sada konačno prave skulpturu čija vrednost nije samo umetnička nego i upotrebna. Moja uloga u tom projektu je da kao arhitekta nađem dobru koleraciju između umetničkog i inženjerskog, kako bi Beograđani i svi njihovi gosti koji dolaze rekom imali direktnu vezu sa tvrđavom i Knez Mihailovom ulicom - ističe Mitrović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    21. januar 2016 | 14:53

    Ne kvarite izgled Kalemegdana.Pasarela je ruglo.Zamislite da Englezi naprave pasarelu oko nekog zamka ili Kinezi oko svog zida da se precicom obidje vise.

  • mile

    21. januar 2016 | 17:00

    beograd dobija sve vise sirotinje to je vjest ali stara ko dodje sve vise nas ojadi u paklu nece biti mjesta

  • Dag

    21. januar 2016 | 18:16

    Postoje, i normalni narodi, koji cuvaju,ono malo,sto je - preostalo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA