Deci u Beogradu ZABRANJENO da od kuće nose hranu u ŠKOLU!

Većina roditelja je ogorčena ovakvom odlukom nadležnih, a u Udruženju roditelja podsećaju da trenutno više od polovine dece ne koristi organizovanu ishranu u školi

  • 34

Đaci svih beogradskih osnovnih škola koji su u celodnevnom boravku ne smeju da donose hranu od kuće, već moraju da plaćaju organizovanu ishranu u školi.

Tako roditelji, imali ili nemali novca, moraju mesečno da izdvoje oko 5.000 dinara za školski obrok.

MAŠA JE NAJMLAĐA BLOGERKA U SRBIJI: Ona ima 6 godina i sprema NAJZDRAVIJE UŽINE! (FOTO)

Naime, dopis o zabrani donošenja sopstvene hrane i obaveze organizovane ishrane u školi je Ministarstvo zdravlja uputilo Gradskom sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu u novembru prošle godine, a roditelji svih beogradskih osnovaca nedavno su dobili ovu informaciju od škola koje pohađaju njihovi mališani.

- Zdravoj školskoj deci, koja ne moraju iz zdravstvenih razloga da budu na režimu posebne ishrane, a koja su u produženom boravku, nije dozvoljeno da unose hranu pripremljenu kod kuće ako imaju organizovanu ishranu u školi. Deci koja boluju od nekih bolesti koje zahtevaju posebnu ishranu dozvoljeno je da donose svoju hranu i obeduju u istoj prostoriji u kojoj jedu ostala deca, uz nadzor prosvetnog radnika - navodi se između ostalog u dopisu Ministarstva zdravlja.

Većina roditelja je ogorčena ovakvom odlukom nadležnih, a u Udruženju roditelja podsećaju da trenutno više od polovine dece ne koristi organizovanu ishranu u školi.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

- U Udruženju su već kontaktirali roditelji jer su dobili ove dopise na kraju prvog polugodišta te planiramo već ovih dana da zatražimo objašnjenje. Naime, nas samo odjednom obaveštavaju da nam je nešto zabranjeno, ali ne navode zašto. Takođe, za ručak u školi je potrebno izdvojiti oko 5.000 dinara mesečno, a neko za to zaista nema novca, dok se nekom detetu možda ta hrana ne sviđa. Zašto oni sada moraju da plaćaju tu hranu u boravku - ističe Dragana Soćanin, predsednica Udruženja roditelja.

Ona podseća i da su se pre godinu dana u jednoj školi deca otrovala hranom, i to onom iz kuhinje organizovane ishrane, a ne hranom koju su donela od kuće.

- Ne znam zašto bi forsirali roditelje da moraju da prihvate organizovanu školsku ishranu - zaključuje Soćanin.

S druge strane, Tatjana Vasović Novosav, direktorka OŠ "Banović Strahinja“, kaže da deci ne može da se zabrani da donose hranu od kuće.

- Odluka se odnosi samo na decu koja su u produženom boravku, ali ručak u njemu nije obavezan. Naša deca donose hranu od kuće - kaže Tatjana Vasović Novosav.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Lune

    2. februar 2016 | 16:23

    Hm,hmm..nego, covek ulozio pare u kiosk u dvoristu skole, a deca mu kvare biznis.

  • strašno

    2. februar 2016 | 17:40

    deca bi se hranila u školi ali je problem što nemaju izbor kao u skupštini a i cena je malo veća

  • grozni

    2. februar 2016 | 16:42

    Ako je istina sramota je. Domaća hrana je bolja od bilo kakvog sendviča ili ti američkog burgera. Djeco jedite domaće i nedaj te da vam nameću pravila zbog ličnog profita uprave škole i onih koji iznajmljuju prostor radi profita.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA