TRG "POLITIKE": Ideja koja će obeležiti deo srpske istorije i ulepšati Beograd (FOTO)

- Za nas je veoma značajna inicijativa da ovaj deo Makedonske ulice dobije naziv Trg "Politika" jer to predstavlja deo naših napora da uredimo gradske trgove i centar grada pretvorimo u pešačku zonu - rekao je Goran Vesić

  • 2

Dnevni list "Politika" podneće inicijativu za uređenje i imenovanje Trga "Politika", a ovaj predlog potpuno se uklapa u našu ideju da centar grada bude vizuelno privlačniji i komforniji za život, rekao je gradski menadžer Goran Vesić nakon sastanka sa rukovodstvom "Politika", koje je predstavilo ideju o uređenju prostora ispred zgrade lista sa najdužom tradicijom u Srbiji.

ULICA VUKA KARADŽIĆA POSTALA PEŠAČKA ZONA: Beograd će imati izgled kao najlepše evropske prestonice! (FOTO)

Na sastanku sa rukovodstvom "Politika" u zgradi ovog lista, kome su prisustvovali i Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada, glavni urbanista Milutin Folić i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, rečeno je i da će jedna od inicijativa koja će biti upućena Komisiji za nazive trgova i ulica biti i predlog da Zuko Džumhur u Beogradu dobije svoju ulicu.

Za nas je veoma značajna inicijativa da ovaj deo Makedonske ulice dobije naziv Trg "Politika" jer to predstavlja deo naših napora da uredimo gradske trgove i centar grada pretvorimo u pešačku zonu. Mi ćemo tokom ove godine početi sa uređenjem Trga republike, gornjeg dela Obilićevog venca, Maršala Birjuzova, Sremske i Nušićeve i uređenjem trga ispred "Politika"  dobićemo idealan spoj napora da uredimo grad i očuvamo tradiciju. Ovaj deo grada vezan je za "Politika" i on treba da dobije svoj trg, na kome treba da se nalaze imena onih koji su stvarali kako ovaj list tako i srpsko novinarstvo – rekao je Goran Vesić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Gradski urbanista Milutin Folić istakao je da će "Politika" organizovati otvoreni konkurs za uređenje tog prostora.

On će obuhvatiti ne samo mali plato ispred zgrade "Politika", već i ceo prostor ispred opštine Stari grad, Radio Beograda i parkinga u Makedonskoj ulici. Napraviće se programski zadatak, nakon koga će biti raspisan konkurs i u dogovoru sa Gradom Beogradom formirati i komisija koja će da prati ceo postupak - rekao je Folić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Za očekivanje je da do početka leta dobijemo finalno rešenje i nagrađene radove, kada ćemo napraviti i izložbu na kojoj ćemo prikazati izabrana rešenja. Već sada možemo reći da će biti upotrebljeni prirodni materijali, da će biti zadržano što više zelenila, da će pešaci imati prostora kako za prolazak tako i za odmor i da će u ceo proces biće uključeni i građani, gde će "Politika" u saradnji sa svojim čitaocima raditi na mogućim rešenjima za prostor novog trga – kazao je Milutin.

Ljiljana Smajlović, glavni i odgovorni urednik "Politika", rekla je da će redakcija ovog lista podneti inicijativu i da jedna od beogradskih ulica ponese ime Zuke Džumhura, slikara i jedne od legendi ovog dnevnog lista.

– List "Politika" je jedna od najvažnijih srpskih institucija i činjenica je da se ovaj deo grada zove po zgradi „Politike”. Nama je važno da se ovaj trg nazove "Politikinim" imenom zato što želimo da na tom prostoru ovekovečimo ličnosti poput Vladislava i Darka Ribnikara, koji su stradali u Prvom svetskom ratu u uniformi srpske vojske. Istorija Srbije neodvojiva je od istorije „Politike”, one se na jako mnogo tačaka preklapaju, a podsetiću i na činjenicu da je jedini period kad naš list nije izlazio bio period kada je Beograd bio okupiran - rekla je Ljiljana Smajlović.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Ta identifikacija "Politika" i Srbije koja postoji u našoj zajedničkoj svesti treba da se vidi i na ulicama grada. Na trgu bismo ovekovečili i najveća novinarska imena našeg lista, poput Predraga Milojevića, Miroslava Mire Radojčića i drugih, a svoje mesto našle bi i neke od naših istorijski važnih naslovnih stranica. Jedan od najsvetlijih likova "Politika" je i Zuko Džumhur, koji ne sme da bude zaboravljen i zato ćemo zamoliti nadležnu komisiju da prihvati našu inicijativu. Njegove karikature su simboli jednog vremena, baš kao i one Pjera Križanića, a svako će se i za njihove likove naći mesta na budućem Trgu "Politika" – istakla je Ljiljana Smajlović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    6. februar 2016 | 11:13

    Pa to je, odavno,trg - "Politike"... (To, sto cete ga vi ,zbog narketinga,tako nazvati,je, jos jedna - besmislica.Uzgred,kad je - otvaranje?)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA