Zavirite u NAJMISTERIOZNIJI deo Beograda o kojem niko nikada nije hteo da priča (FOTO)

- Najvažnije je da je grad stao iza ovog projekta i nadam se da će uskoro svi moći da se uvere u potencijal Tašmajdanskih pećina, koje su do sada bile neiskorišćene i nedostupne za javnost - poručio je Zoran Nikolić, autor knjige "Beograd ispod Beograda"

  • 2

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisao je danas sa v. d. direktora Direkcije za imovinu Republike Srbije Jovanom Vorkapićem ugovor o prenosu prava korišćenja javne svojine - Tašmajdanskih pećina na Grad Beograd.

Siniša Mali je istakao da je potpisivanjem ovog ugovora Beograd postao korisnik Tašmajdanskih pećina, što je za grad veoma važno, jer je reč o istorijskom blagu koje je do sada bilo potpuno neiskorišćeno.

- Pre više od godinu i po dana imao sam priliku da posetim te pećine zajedno s autorima knjgie "Beograd ispod Beograda" i da se uverim u njihov sjajan potencijal, ali, nažalost, na tom prostoru smo zatekli veliku količinu šuta i prljavštine. Mi smo rešili da preuzmemo te pećine, da bude korisnik umesto Republike Srbije, kako bismo iskoristili potencijal tog prostora, otvorili ga za građane i turiste i na taj način stvorili mogućnost da se upoznamo s istorijom našem grada - rekao je Siniša Mali.

On je dodao da je ovo, nažalost, samo jedna od lokacija u Beogradu koje su neiskorišćene, ali grad rešava problem jedan za drugim, rešava sve ono što je naslađeno, a što je bilo loše, kako bi grad učinili lepšim i boljim.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- U narednih desetak dana zajedno s Ministarstvom turizma Republike Srbije pokušaćemo da konkurišemo za projekat kako bismo uredili i očistili te Tašmajdanske pećine i kako bismo ih u što kraćem vremenskom periodu otvorili za javnost. Kada pogledate Tašmajdanski park, Crkvu Svetog Marka i Rusku crkvu, Sportski centar Tašmajdan, stadion Tašmajdan, ceo ovaj deo grada zajedno s Tašmajdanskim pećinama biće posebna atrakcija za Beograđane i goste Beograda da tu provedu što više vremena i da uživaju u rekreaciji, ali i da upoznaju istoriju i kulturu našeg grada kroz šetnju Tašmajdanskim pećinama - istakao je Mali i zahvalio svima koji su učestvovali u ovom projektu.

Jovan Vorkapić je istakao da su Tašmajdanske pećine, pored toga što su impresivne i što će privući turiste da ih posete, interesantne i za našu decu koja će imati prilike da, pored onoga što su videla u knjigama, uživaju u stvarnm prizorima ovog lokaltieta.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Drago mi je što smo u veoma kratkom roku uspeli da organizujemo da grad postane korisnik Tašmajdanskih pećina i da mu se da prilika da ih revitalizuje i pokaže građanima i turistima - rekao je Vorkapić.

Zoran Nikolić, jedan od autora knjige "Beograd ispod Beograda", ovom prilikom je naglasio kulturno-istorijsku važnost ovog lokaliteta i naglasio potrebu da se građani i gosti Beograda upoznaju s njom.

- Najvažnije je da je grad stao iza ovog projekta i nadam se da će uskoro svi moći da se uvere u potencijal Tašmajdanskih pećina, koje su do sada bile neiskorišćene i nedostupne za javnost - naglasio je Nikolić.

Potpisivanju su prisustvovali Slavica Savičić, gradska sekretarka za imovinsko-pravne poslove Tijana Maljković, gradska sekretarka za privredu, Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, kao i autori knjige "Beograd ispod Beograda" Zoran Nikolić i vidoje Golubović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vajsmiler

    1. mart 2016 | 18:46

    Uredite, otvorite, napravite tematske celinenesa vostanim figurama od Rimljana do Nemaca i njihove radio stanice. Naplacujte ulaz bice atrakcija i donosuce velike pare gradu i svima nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA