Evo o čemu se pričalo na sastanku gradonačelnika sa BALKANA u Ljubljani!

- Sređujemo centar grada i pretvaramo ga u pešačku zonu, radimo na tome da povećamo broj biciklističkih staza kako bi pešaci i biciklisti imali najviše mesto u saobraćajnoj hijerarhiji, bavimo se sređivanjem deponije u Vinči - kaže gradonačelnik Beograda

  • 2

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali boravi u jednodnevnoj poseti Ljubljani, gde je na panelu "Gradovi budućnosti. Kako biti rešenje, a ne deo problema" govorio o projektima Beograda, uređenju urbanih prostora i zaštiti životne sredine.

Na panelu su učestvovali i gradonačelnici Ljubljane Zoran Janković, Sofije Jordanka Fandakova, Istanbula Kadir Topbaš, kao i gradonačelnik Budimpešte Ištvan Tarlos. U zvaničnoj poseti Sloveniji boravi i pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

S obzirom na to da je Ljubljana ove godine proglašena za zelenu prestonicu Evrope, što je i povod za posetu, Siniša Mali je istakao da mu je cilj da se u narednih nekoliko godina stvore uslove za kandidaturu Beograda za to priznanje.

- Mi smo se u poslednjih nekoliko meseci potrudili da pokrenemo razne projekte i investicije koji će nam dati mogućnost da se kandidujemo za to priznanje. Sređujemo centar grada i pretvaramo ga u pešačku zonu, radimo na tome da povećamo broj biciklističkih staza kako bi pešaci i biciklisti imali najviše mesto u saobraćajnoj hijerarhiji, bavimo se sređivanjem deponije u Vinči - kaže gradonačelnik Beograda.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- To su sve projekti koji Beograd treba da pretvore u modernu prestonicu koja je zelena, zdrava i kvalitetna za život. Želimo da naša deca i unuci uživaju u boljem okruženju. To je naš cilj i naša obaveza - rekao je Mali.

On je dodao da Beograd jeste mnogo veći grad od Ljubljane, ali da je zato i veći izazov.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Iako je Ljubljana mnogo manji grad od Beograda, sistem je isti. Želimo što veći broj zelenih površina, parkova, urbanih džepova. Vraćamo Beograd na reku, imamo najveći projekat u ovom delu Evrope "Beograd na vodi", hoćemo da naše obale i reke otvorimo za građane da mogu da šetaju i dišu svež vazduh. Ovo je investcija koja izaziva veliko interesovanje i mislim da na njoj i mnogo veći gradovi mogu da nam pozavide - zaključio je gradonačelnik.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc, koja je otvorila ovaj skup, dala je podršku Beogradu i Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i evropskim fondovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    10. mart 2016 | 17:29

    A kada ce ,"Cvetni trg",da zaista postane cvetni,a ne ,betonski,hladan i neprijatan - plato?... "Gradsko zelenilo" ima i znanja i mogucnosti da oplemeni tu - povrsinu...

  • Dag

    11. mart 2016 | 13:39

    Da li ste ikada, culi, za -"saobracajnu hijerarhiju"... (Ja sam mislio, da je takvo "dubokoumlje",rezervisano za - Babica?)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA