Vesić: Taš ovog proleća otvara kapije sugrađanima i turistima!

Stadion "Tašmajdan", mesto na kom su održani neki od najznačajnijih koncerata u istoriji Jugoslavije, Srbije i Beograda, već nastupajućeg proleća ponovo će otvoriti kapije i našim sugrađanima, ali i turistima

  • 0

Do skoro oronulo i zapušteno kultno okupljalište Beograđana uskoro će biti otvoreno koncertom legendarnih bendova koji su na tom mestu pisali istoriju YU roka. Stadion "Tašmajdan" sada izgleda mlado i orno za nove velike svirke.

Pištanje brusilice uskoro će zameniti distorzija električne gitare, umesto tupog zvuka čekića, odzvanjaće bas bubanj, a dovikivanje radnika zameniće neki od najpoznatijih domaćih i stranih vokala.

SINIŠA MALI: Evropska banka za obnovu i razvoj dobar je saveznik našoj prestonici! (FOTO)

Stadion "Tašmajdan", mesto na kom su održani neki od najznačajnijih koncerata u istoriji Jugoslavije, Srbije i Beograda, već nastupajućeg proleća ponovo će otvoriti kapije i našim sugrađanima, ali i turistima, ponuditi nešto sasvim novo, a opet tako staro i prepoznatljivo – svirke na otvorenom u ambijentu kakav Ušće i Hipodrom, ipak, ne mogu da ponude.

U atrijumu ispod bele stene, proglašene za prirodno dobro, na zemlji koja je nekad bila groblje, a potom tenisko igralište sve do ulaska Nemaca u Beograd 1941. godine, 31. marta biće završena petogodišnja rekonstrukcija nekada omiljenog okupljališta Beograđana.

BEOGRAD JE MNOGO NAPREDOVAO, smatra bivši ambasador Japana nakon sastanka sa Sinišom Malim

Ovo je, inače, bila ruina, koja nije mogla da se koristi ni za šta – počeo je priču gradski menadžer Goran Vesić, s kojim smo obišli poslednje radove pred otvaranje.

– Ako se ne varam, pet ili šest godina nije korišćen. I ne sećam se kad je bio poslednji koncert ovde. Problem je bio bezbednost, jer je kamen na tribinama počeo da se odvaljuje, a nije moglo ni da se uđe ovde sa tehnikom. Sve to pretvorilo ga je u ruinu, a šteta zaista, jer je ovo kultno mesto u Beogradu – dodao je.

Rakete pronađene u prtljagu na aerodromu NIKOLA TESLA - BEZOPASNE!

Koliko kultno? Nešto je zabeleženo na filmu, nešto u knjigama, nešto na vinilu, ali najviše u pričama. Tu je Bora Đorđević 1983. godine napisao pesmu „Dobro jutro”, Bane Bumbar načinio prve korake na klizaljkama u nezaboravnoj epizodi serije „Grlom u jagode”, braća Mihajlovski, čuveni TV komentator

Zvonko i njegov „burazer” Miško oduševljavali Beograđane hokejaškim umećem, dok je gol HK „Partizan” branio zakleti Delija, pokojni boem i roker Dušan Prelević Prele.

Prva elektronska građevinska dozvola u Beogradu izdata za nadogradnju garaže "Obilićev venac"

Odmah pored, u čuvenoj diskoteci „Cepelin”, koja je ime dobila po engleskoj grupi Led Zeppelin, prvi beogradski di-džej Sava Radosavljević puštao je ploče koje je donosio i koje su mu donosili iz Engleske, a ništa manje „neprihvatljivu” muziku klizačima u zimskom periodu puštao je čika Duško

Čikeš iz staklene kabine na vrhu tribina, od koje do skoro nije bilo ništa osim metalnih stubova.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

„Fora” je bila i doneti ploču od kuće i pohvaliti se u društvu.

Na Tašu su se okupljale najlepše Beograđanke, a kada su igrali „Zvezda” i „Partizan” derbi u hokeju, navijalo se udarcima u lonce, posle čega su svi zajedno išli u kafanu „Grmeč” na kuvano vino i zajedničko druženje.

SEKS U LIFTU, PROSIDBA I KUMSTVO: Plakaćete od smeha kad čujete ispovesti radnika "Gradskog stambenog"!

Harlemovci su naš košarkaški tim posramili porazom od 90 koševa razlike, a vremenom su na stadionu počeli da sviraju najveći bendovi planete, pa tako naši stariji sugrađani tvrde da su uzbuđenje od vibracija prvog pravog plesnog bas zvuka doživeli tek kada su na binu izašli Earth, Wind and Fire.

Riblja čorba je 1979. godine održala čuveni koncert sa nedovoljno navežbanih pesama, pa je bend morao da svira dva puta isto, jer ljudi nisu želeli kućama, a istorija jugoslovenskog roka ispisana je i 1985. kada su Bajaga i Instruktori „pržili” po potpunoj provali oblaka. Kasnije su članovi benda u dokumentarcu ispričali i da su im životi bili ugroženi od mogućeg strujnog udara i da je menadžer insistirao da svirka bude prekinuta.

PARKING REVOLUCIJA NA VRAČARU: Ovako ćemo se parkirati od 15. aprila! (FOTO)

Decenije su prolazile, vreme je grizlo tribine Taša, ali koncerti nisu prestali sve do pre nekoliko godina, kada više nije bilo moguće bezbedno ući i boraviti na tribinama. Motorhead, Manu Chao, Simply Red, Lee Scratch Perry, Kraftverk, Iggy Pop samo su neke od nezaboravnih svirki, a kakav je Beograd grad i kakvo je Taš mesto svedoči i to što je u razmaku od nekoliko dana koncert imao Sinan Sakić, pa bend Deep Purple.

Biće 7.500 sedećih mesta i 3.000 dole, dakle kapacitet je 10.500 mesta. Inače, rekonstrukcija je koštala pet miliona evra bez PDV-a. Biće to predivan stadion i što je najvažnije brzo će moći da se menjaju najrazličitiji događaji – kaže Vesić.

Rekonstrukcija je trajala pet godina, ali je prva faza bila ta koja je pravila zastoj, druga je odrađena u rokovima, nadovezao se generalni direktor Sportskog centra „Tašmajdan” Milan Novović i dodao:

Printskrin: Tanjug/Nenad Dilparić Printskrin: Tanjug/Nenad Dilparić

– Već imamo dve predrezervacije za koncerte u junu i mnogo upita. Iako je ovo prva godina posle duge rekonstrukcije, očekujem da će „Tašmajdan” i izvođači ponuditi Beogradu mnogo toga lepog od juna pa do septembra. Ulaznice za novi koncert grupe Simply Red, 23. juna ove godine, već su u prodaji, ali to neće biti prvi veliki muzički događaj na renoviranom stadionu. Naša ideja i jeste da svečano otvaranje bude zapravo zajednički koncert mnogih bendova koji su ovde nekada svirali. Bilo je čuvenih koncerata. Verujem da ćemo uspeti to da vratimo i da će opet biti velikih događaja. Beogradu je ovo nedostajalo – rekao je gradski menadžer.

Taš ne bi mogao da živi samo od kocerata. U sklopu renoviranja izgrađen je i zavidan broj kvadrata za poslovni prostor, a kroz stadion će biti moguć i ulazak u čuvene lagume, pećine i hodnike podno Tašmajdanskog parka, o kojima su Beograđani uglavnom mogli samo da slušaju i čitaju.

- Od toga će stadion moći da živi. Tamo će (pokazuje rukom prema tribini podno stene) biti ulaz u pećinu i tašmajdanske tunele, u koji će Beograđani i turisti moći bezbedno da uđu i vide sve ono o čemu su slušali, čitali i gledali na televiziji. Zimi će ovde biti klizalište, kao što je bilo nekada i po čemu je ovo mesto i bilo čuveno, a leti ćemo organizovati razne manifestacije – rekao je Vesić.

(Telegraf,rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA