Evo gde je najjeftinije KRŠTENJE u Beogradu!

Kao i za većinu crkvenih usluga i krštenje, neki bi rekli - papreno košta, iako bi, po pravilu trebalo da bude besplatno ili da se svešteniku da koliko ko može

  • 41

Iako zvanični cenovnik Srpska pravoslavna crkva nema, za svaku uslugu se zna koliko košta, pa tako taksa za krštenje u Beogradu iznosi od 2.000 do 5.000 dinara, koliko je u većini crkava, a sve u zavisnosti od toga u kojoj se svetinji ovaj obred dešava.

JEDNOM KRŠTEN, UVEK KRŠTEN: Važi li ovo pravilo i za Srbe koji pređu u ISLAM?

Kao i za većinu usluga - venčanja,  parastosa, opela... i ova papreno košta, iako bi, po pravilu, rekli bi mnogi - trebalo da bude besplatna ili da se svešteniku da koliko ko može. Bilo nekad, a sad se pripoveda.

Naime, u zavisnosti od crkve do crkve, taksa za krštenje u beogradskim svetinjama košta od 2.000 do 5.000 dinara. Kada se na to doda i kupovina sveća, koje su namenjene posebno za krštenje, a čije cene dostižu i 500 dinara, niko se ne može krstiti bez približno 50 evra.

Ko određuje paprene cene krštenja, venčanja i sahrana u SPC? (FOTO)

Foto: Nemanja Jovanović Foto: Nemanja Jovanović

Prema raspoloživim podacima, do kojih je Telegraf uspeo da dođe zvanjem crkava u Beogradu, ispostavilo se da je krštenje najjeftinije u Hramu Svetog Save na Vračaru - i staje 2.000 dinara. Sa druge strane, pojedini nisu hteli da nam kažu koliko staje taksa, već su insistirali da im kažemo ime našeg sveštenika, koji bi nas upoznao sa svim informacijama.

Za razliku od Hrama Svetog Save, u crkvi svetog Marka taksa je 4.000 dinara, a u crkvi Ružici na Kalemegdanu 5.000, koliko je i u crkvi Aleksandra Nevskog u beogradskoj opštini Stari grad.

- Ako se može, 5.000 dinara - rečeno nam je u crkvi Aleksandra Nevskog.

Istu sumu novca potrebno je pripremiti i ako želite krštenje u crkvi Svetog arhangela Gavrila na Savskom vencu, u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Novom Beogradu...

Foto-ilustracija: Foto: Tanjug/Tanja Valič, Telegraf Foto-ilustracija: Foto: Tanjug/Tanja Valič, Telegraf

"RASKRSTILI" STE SE, PA POKAJALI: Šta mislite da li vam SRPSKA CRKVA dozvoljava da se ponovo KRSTITE?

Profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji Dimitrije Kalezić kaže za Telegraf da se u ovom slučaju ne radi o kupovini robe, već o usluzi koju bi svako trebalo da plati koliko može.

- To je usluga za vršenja obreda dotičnoj osobi koja daje koliko može. U praksi neko da i više, a neko nema. Onaj ko ne da, obično je sirotinja. Inače, cenovnika nema, sve je na bazi dovogovora među ljudima. Sad, pitanje je da li je to tolerantno ili ne, ali je suština da prolazi - primećuje Kalezić.

REŠENA MISTERIJA: Evo gde je tačno kršten Isus Hrist!

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Krštenjem se postaje član Pravoslavne crkve, a kršteni stiču sva prava u njoj - ispovedanje, pričešće, venčanje, pravo da se mole za njegovo zdravlje, da bude biran u crkvene uprave i druga crkvena tela.

Obred krštenja može da se obavi svakog dana u godini. Nije neophodno da roditelji deteta budu pravoslavne vere, niti da su kršteni, ali kum ili kuma moraju da budu punoletni, i da kod sebe imaju krštenicu kao dokaz da su obavili svetu tajnu krštenja. Kum kupuje sveću u crkvi, jer je ta sveća osveštana, a neophodno je da se donese i belo platno (krsnica), kojim se dete ogrće ili u koje se uvija posle krštenja...

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sekovljanka

    19. mart 2016 | 20:22

    U Sekovicima u crkvi krstenje se ne placa,cjenovnik ne postoji,ljudi daju koliko su u mogucnosti,nas svestenik je covjek prije svega, ljudina,svetac sta drugo reci

  • Radivoje Djokic

    12. mart 2017 | 17:11

    Zna li neko koliko je Jovan Hristu naplatio

  • Tutor

    19. mart 2016 | 20:44

    Ulazak u Crkvu Hristovu je u svakom slučaju sramota naplaćivati, apostoli nisu imali ni džepove ni zobnice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA