Siniša Mali se sastao sa izvršnim direktorom za Evropu i Evroaziju u Ministarstvu trgovine SAD! (FOTO)

Tema razgovora gradonačelnika Beograda Siniše Malog i izvršnog direktora za Evropu i Evroaziju u Ministarstvu trgovine SAD Skipa Džonsa bio je prvi let Beograd - Njujork, ali i ostali veliki projekti Grada Beograda

  • 1

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Starom dvoru sa izvršnim direktorom za Evropu i Evroaziju u Ministarstvu trgovine SAD Skipom Džonsom sa kojim je razgovarao o prvom letu Beograd–Njujork, investicijama i velikim projektima Grada Beograda. Sastanku je prisustvovao i šef kabineta gradonačelnika Luka Tomić.

HUMANOST NA DELU: Predstavnici Grada Beograda ulepšali Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju (FOTO)

Sagovornici su se saglasili da će uspostavljanje direktnog leta Srbija–SAD uticati na poboljšanje poslovnih i drugih veza dve zemlje, ali i čitavog regiona zapadnog Balkana, s obzirom na to da je ovo jedini direktan let za SAD sa ovih prostora.

Skip Džons se posebno interesovao za realizaciju projekta „Beograd na vodi, a gradonačelnik ga je obavestio da radovi ubrzano napreduju, kao i da sve teče po planu. Džons je konstatovao da je veći broj američkih firmi već angažovan na izradi projekata u okviru „Beograda na vodi”.

Mali je Džonsa istovremeno informisao o najznačajnijim projektima javno - privatnog partnerstva u oblastima javnog prevoza, upravljanja otpadom i prerade otpadnih voda, javnog osvetljenja, kao i o izgradnji nove  autobuske stanice u Bloku 42. On je rekao da se očekuje da će u toku ove godine biti započete tenderske procedure za ove projekte, kao i da u ovom trenutku postoje planovi za realizaciju 60 projekata, ukupne vrednosti 10 milijardi evra.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Gradonačelnik je obavestio sagovornika i o poboljšanju zakonodavnog okvira kada je reč o investicijama, sa naglaskom na usvajanje Zakona o ulaganjima, Generalnog urbanističkog plana i planova generalne regulacije, formiranje dve slobodne zone i devet privrednih zona.

Siniša Mali je istakao i da je pri kabinetu gradonačelnika formirana Jedinica za podršku ulaganjima, koja će doprineti poboljšanju investicionog ambijenta u gradu. Džons se interesovao za mogućnosti uvođenja kargo saobraćaja SAD – Republika Srbija, kao i za kapacitete specijalizovane hladnjače koja postoji na aerodromu. On je ponudio pomoć Američkog instituta koji se bavi pitanjem hladnjača za skladištenje roba.

Skip Džons je rekao i da američka ambasada u Srbiji planira da u septembru organizuje Smart konferenciju u Beogradu, a gradonačelnik je istakao da će se grad uključiti sa svojim kapacitetima. Tema konferencije će biti pronalaženje zajedničkog rešenja za sve veće probleme sa kojima se danas suočavaju moderni gradovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA