BURA U JAVNOSTI ZBOG PREDLOGA DA SE TESLINI OSTACI PREMESTE U HRAM SVETOG SAVE: Evo ko je za, a ko protiv

- Nadležni organi osnivača i Muzeja Nikole Tesle takvu inicijativu razmatrali bi u slučaju pokretanja zvanične procedure, saglasno važećim propisima i u okviru svojih nadležnosti - rekli su iz muzeja

  • 15

Nakon što je patrijarh srpski Irinej predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću predložio da se posmrni ostaci Nikole Tesle premeste u portu Hrama Svetog Save na Vračaru, tu inicijativu ubrzo su podržala i različita izbeglička udruženja koja deluju u zemlji.

TESLU SAHRANITI U PORTI HRAMA SVETOG SAVE: Patrijarh predložio Nikoliću premeštanje posmrtnih ostataka srpskog naučnika

Udruženja Srba iz Hrvatske i Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske podržavaju zaključak Svetog Arhijerejskog Sabora da se zemni ostaci srpskog naučnika prenesu iz muzeja i sahrane u porti Hrama Svetog Save, kako bi Tesla konačno dobio svoj grob.

Predstavnici ovih udruženja, koji se predstavljaju kao Teslini zemljaci, saopštili su da su i u prošlosti, 2013. godine - kada se obeležavalo 1.700 godina hrišćanstva i 70. godina od Tesline smrti, kao i prilikom obeležavanja 150 godina od njegovog rođenja - dali podršku takvoj inicijativi.

Iz Patrijaršije SPC su na pitanje zašto bi premeštanje urne sa zemnim ostacima Nikole Tesle bilo dobro, kratko odgovorili da ne postoji ni jedan razlog da ona ostane u muzeju.

Ipak, zvaničan odgovor još uvek se čeka.

Foto: Wikipedia/BokicaK Foto: Wikipedia/BokicaK

Da se svi ne slažu sa takvom idejom, za Telegraf je potvrdio i teolog Nikola Knežević iz Centra za istraživanje religije, politike i društva u Novom Sadu.

- Mislim da urna treba da ostane tamo gde je i do sada bila - u muzeju. Nisam siguran u to koliko je Nikola Tesla bio ateista, ali ne vidim razlog zašto bi se njegovi zemni ostaci premeštali sa lokacije na kojoj se trenutno nalazi. Ideja da se pepeo premesti u Hram Svetog Save liči na neku vrstu pokušaja da sakralno dominira nad svetovnim - zaključak je Kneževića.

NJEMU JE ROĐENDAN, NAMA JE SREĆAN: Ponosni smo što je Nikola Tesla SRBIN!

Direktor Muzeja "Nikola Tesla", Branimir Jovanović, ostao je nedostupan za komentar do dobijanja zvaničnog dokumenta nadležnog državnog organa, o eventualnom pokretanju postupka za izmeštanje urne sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle iz Memorijalne zbirke Muzeja Nikole Tesle.

Foto: Muzej Nikole Tesle, Beograd Foto: Muzej Nikole Tesle, Beograd

- Nadležni organi osnivača i Muzeja Nikole Tesle takvu inicijativu razmatrali bi u slučaju pokretanja zvanične procedure, saglasno važećim propisima i u okviru svojih nadležnosti. Muzej Nikole Tesle u ovoj godini nizom manifestacija i svojih programskih aktivnosti obeležava 160 godina od rođenja velikog svetskog naučnika srpskog porekla, čiju zaostavštinu čuva saglasno pravilima muzejske struke i sa posebnim pijetetom - saopštili su iz muzeja.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je danas da je urni Nikole Tesle mesto u muzeju s njegovim imenom i njegovom zaostavštinom, gde počiva godinama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    31. maj 2016 | 18:14

    Moze da se prebaci urna , ali pod uslovom da se prebaci i kompletna muzejska postavka , a popovi da objasnjavaju ,zasto se Teslina nauka toliko razlikuje od njihove " nauke ", a i da objasnjavaju , zasto za sve crkvene " patente" , koje je do danas svetska nauka opovrgla, demantovala, nema pokajanja , objasnjenja i srama ,da ................................

  • Univerzum

    31. maj 2016 | 15:01

    Tesli je to svakako beznacajno! On je bio stanovnik planete! Pa i dok je bio ziv nije mario gde ce mu telo odmarati.Vise nego skromno je ziveo u oskudnoj sobici u hotelu! Kome je ova igranka potrebna i zbog kakvih poena nije ni bitno.Jadno je i sramno!Teslin nadmocni duh je preko njegovih dela nad celom planetom!

  • Doly

    31. maj 2016 | 15:55

    Ko će, ako ne ligaši i njihova svita da budu protiv svega što ima obeležje hrišćanstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA