TRADICIJA STARA 613 GODINA: Patrijarh na čelu spasovdanske litije u Beogradu

Između ostalog, kao i svake godine, prolazilo se ulicom Kraljice Natalije, ispred GAK Narodni Front. Tu su porodilje, majke, kao i medicinsko osoblje izašli da svojim učešćem doprinesu litiji, proprate svečanost, i uzmu blagoslov od patrijarha

  • 1

Posle spasovdanske liturgije, koju je služio patrijarh srpski Irinej u Vaznesenjskom hramu, krenula je svečana litija iz Ulice admirala Geprata, kada su zazvonila zvona u svim gradskim i prigradskim crkvama. Na čelu litije je bio Jerusalimski krst, barjak Grada Beograda i konjica.

NARODNA VEROVANJA NA SPASOVDAN: Evo šta danas MORA, a šta NIKAKO NE SME da se radi!

Danas je krsna slava Grada Beograda, u narodu poznatija kao Spasovdan. Svečanoj liturgiji je prisustvovao i domaćin slave, kao i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, a prisutni su bili i brojni građani.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

DANAS JE SPASOVDAN: I ovu JEDNU STVAR nikako NE SMETE da uradite!

Između ostalog, kao i svake godine,  prolazilo se ulicom Kraljice Natalije, ispred GAK "Narodni Front.  Tu su porodilje, majke, kao i medicinsko osoblje izašli da svojim učešćem doprinesu litiji, proprate svečanost, i uzmu blagoslov od patrijarha.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh je ovde na trenutak zaustavio litiju, osveštao zgradu, kao i sve koji su bili prisutni.

Kada je litija nastavila dalje, narod se skupio da pokupi ostatke pšenice i zrnevlja, koje su pripadnici SPC bacali, zajedno sa Irinejom. Ova pšenica predstavlja simbol plodnosti i dobrog roda.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Inače, još od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević, u čast obnove i napretka, dao Beogradu status prestonice, grad je kao slavu uzeo Spasovdan.

Spasovdan je kao slava Beograda obnovljena 1993. godine kada je ulicama u centru grada prošla litija prvi put posle 46 godina.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Praznik Vaznesenja Hristovog, odnosno Spasovdan predstavlja period posle 40 dana, od kako su ga razapeli na krstu. On je trećeg dana posle raspeća, vaskrsao i proveo vreme sa svojim učenicima, učeći ih da propovedaju i šire njegovu veru. Kada je prošlo 4o dana, on je apostole odveo na Maslinsku goru, a onda se vazneo na nebo.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Trasa litije je bila sledeća: Ulica Admirala Geprata (početak litije ispred Crkve Svetog Vaznesenja), Ulica kneza Miloša (od Ulice Admirala Geprata do Ulice kralja Milana), Ulica kralja Milana, Terazije (zaustavljanje 5 – 10 minuta ispred hotela Moskva), Ulica kneza Mihaila, Ulica Pariska (zaustavljanje ispred Saborne crkve), Ulica kneza Sime Markovića, Ulica pop Lukina, Ulica Brankova, Ulica kraljice Natalije (od Zelenog venca do Dobrinjske) i Ulica Dobrinjska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mićo

    9. jun 2016 | 21:27

    Teško tebi grade Beograde, teško vama licemjeri! JEVANDJELJE PO MATEJU, glava 6, stih 5

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA