≫ 

VELIKI NAPAD NA SINIŠU MALOG: Zašto "streljaju" gradonačelnika Beograda pre nego što se išta pouzdano zna o slučaju "Savamala"?

Naivnima i "naivnima" ovo nije jasno: 260 miliona evra, koliko je Mali uštedeo Beogradu, ranije, dok su na čelu grada bili razni "Veliki", išlo je u nečije džepove

  • 36

Premijer Srbije Aleksandar Vučić još nije čestito ni završio rečenicu, obaveštavajući javnost o novim saznanjima o slučaju "Savamala", a sa naslovnih stranica pojedinih medija su već vrisnuli naslovi "Siniša Mali daje ostavku". Odmah pored - stidljiva inauguracija njegovih naslednika na mestu prvog čoveka prestonice.

I pored toga što tek treba da bude objavljeno ko, imenom i prezimenom, stoji iza fantomske akcije rušenja nelegalnih objekata pored obale Save, nekome je odgovaralo da krivac bude unapred označen. Izabran je, prilično očekivano, čovek koji je i ranije redovno provlačen kroz toplog medijskog zeca, gradonačelnik čiji poslednji smrtni greh je bio što su ga na Rolan Garosu stavili da sedi pored holivudske lepotice Hilari Svonk.

Po principu "zeko, gde ti je kapa" iz čuvenog vica, pojedini mediji i centri moći sistematski ruše Malog otkad je stupio na čelo grada. Ispravka, ne otkad je stupio, dali su mu šansu da "legne na rudu", nego otkad su otkrili da će s njim malo teže ići sistem "ja tebi, ti meni, ja tebi", u narodu poznat i kao "žuta banka", koji su raniji gradski čelnici tako uspešno, na radost svih njih, a na štetu budžeta, primenjivali. 

Pa za koliko je Siniša Mali "oštetio" one koji sad, i godinama unazad, prizivaju njegovo rušenje? Možda je precizan odgovor na ovo pitanje nehotice dao upravo premijer Vučić.

- Siniša Mali je spustio dug Beograda za 260 miliona evra. Spustio je deficit sa 21 odsto na 6 odsto. Napravio najlepše šetalište u Evropi. On gradi i završava gradnje u centru i oko grada - rekao je Vučić. 

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Naivnima i "naivnima" ovo  nije jasno: 260 miliona evra, koliko je Mali uštedeo Beogradu, ranije, pre Malog, dok su na čelu grada bili razni "Veliki", išlo je u nečije džepove. Kao u Diznijevim crtaćima, pojedinci bliski vlastima, a nešto kasnije veoma bogati pojedinci bliski vlastima, doživljavali su gradske čelnike kao komade sočne šetajuće šunke koji su im uvek bili na raspolaganju. Ovi "gradski likovi" nisu, naravno, bili preterano zainteresovani da, što reče Obama, "podele bogatstvo" sa narodom. Tačnije, da narodne pare podele s narodom. Umesto u šetališta, parkove, kanalizaciju, "investirali" su u sopstvene džipove, ručno krojena odela (ponekad, ako ne i često, u Turskoj ručno krojena odela), i divne dame koje ovih dana možemo uživo da posmatramo u raznim rijalitijima.

Priznaćete, ovaj mali manjak od 260 miliona evra koji im je napravio Mali je dovoljan motiv da ga unapred "streljaju", i pre svake zvanične objave o rezultatima istrage o tome ko stoji iza "fantoma" iz Savamale. 

Na žalost onih koji komanduju medijskim streljačkim vodom, izgleda da će u ovom slučaju država funkcionisati kao država. Da li je Mali kriv, ili neko drugi, i ko zaista stoji iza "noći fantoma", utvrdiće oni kojima je to posao, i niko drugi, odgovornost će snositi oni koji su zaista krivi. Krivi za kršenje zakona, a ne za zameranje moćnicima koji su milijarde i milijarde isisali iz budžeta.

Siniša Mali, treba dodati, nije političar premazan svim bojama, iskusan u "igrama" i "igricama" koje za cilj imaju promovisanje samog sebe, nego uspešan menadžer koji je doveden na čelo Beograda kako bi konsolidovao finansije srpske metropole, zaustavio nekontrolisano zaduživanje grada i generalno učinio grad boljim mestom za život. O tome koliko je uspeo u ovome, najbolje govori gromoglasno ćutanje i najljućih protivnika vlasti u Srbiji, kad je reč o ciframa i činjenicama kojima se ilustruje rad gradske vlasti na čijem čelu je Mali. 

Najnoviji, i najžešći napad na Malog, inače, dolazi upravo u vreme objavljivanja brojki iz kojih i učenik petog razreda osnovne škole može da izvuče prilično jasne zaključke o tome kako se nekad upravljalo finansijama grada, a kako za vreme Siniše Malog. I baš u vreme kad je gradonačelnik, zbog osetnog i vidljivog poboljšanja uslova života u Beogradu, na vrhuncu svoje popularnosti.

Beogradu je, pokazuje slučaj Siniše Malog, mnogo potrebniji dobar menadžer, koji će da obuzda bahato trošenje narodnih para, nego političar koji će nepovoljnim kreditima da kupuje sebi popularnost, zadužujući usput građane, njihovu decu i njihove unuke.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Politički analitičar Dragomir Anđelković mišljenja je da mediji smenjuju gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, odnosno da dramatizuju odgovornost za Savamalu u vrhu Beograda jer im je premijer Aleksandar Vučić jasnim istupanjem o ovom slučaju "zatvorio usta", pa ne mogu da prozivaju njega. Takođe, on napominje da se Vučićeve reči odnose na političku odgovornost, koja se mnogo razlikuje od direktne, što mnogi ne razumeju.

- Vrlo je bitno reći da je premijer mislio na političku odgovornost. A politička odgovornost predstavlja odgovornost pred javnošću i pred onima koji su vas postavili na funkciju, dakle pred Skupštinom. Političku odgovornost snosi vrh i kada nešto loše urade podređene strukture. Dakle, ako neko u vrhu Beograda nije kriv ni za šta a njegove podređene strukture su uradile nešto loše na šta on na vreme nije reagovao niti sankcionisao, znači da on snosi političku odgovornost. Iz premijerovih reči uopšte ne treba izvesti zaključak da je neko u vrhu Beograda direktno odgovoran za ovo što se desilo već da neko u vrhu snosi političku odgovornost. To je prva zabuna u medijima - objašnjava Anđelković i ističe da tek treba da vidimo ko je odgovoran u vrhu s obzirom na to da u vrhu grada ima više funkcija.

- Neko od tih funckionera je zadužen za te poslove koji su se desili. Ne znači da je gradonačelnik. Ostaje da se utvrdi ko je u lancu komandovanja, uslovno rečeno, bio za to nadležan, ko su ljudi koji su konkretni izvršioci, iz čijeg tima i mehanizma vlasti su. Na osnovu toga će se utvrditi ko u vrhu snosi političku odgovornost. Ne treba prejudicirati - kaže Anđelković.

S tim u vezi, Anđelković smatra da se ovde radi o jednoj ozbiljnoj propagandi.

- Mogao je neko drugi da bude meta te propagande. Istini za volju, dobro je da se snose posledice za loše stvari, ali oni koji dižu najveću buku, njima nije bitno da neko bude kažnjen već da se stvar projektuje lično na Vučića. Jer, Vučić je sve vreme bio meta, sve vreme je on prozivan... Sada kada ne mogu na Vučića jer je on jasno istupio, onda što više dramatizuju odgovornost na vrh Beograda - rekao je Anđelković za Telegraf.

Politički analitičar Branko Radun kaže za naš portal da ima više razloga za "smenjivanje Malog" u medijima.

- Ima tu malo opozicionog stava, ima i toga da građani žele da vide da je neko odgovoran, ima i politizacije, ali i medijske želje da se nekom "skine glava", kao i zahteva za odgvornošću - zaključuje Radun na naše pitanje da li se cela priča personalizuje zato što narod voli da čuje ime.

On napominje da sve ovo ne mora da znači da je Siniša Mali odgovoran, već da se na njemu slamaju koplja.

- Mediji vole da personalizuju, traže nečiju glavu, kao što opozicija traži da neko bude žrtva. Sve je to više iz želje medija i opozicionih krugova da neko bude smenjen. Sa druge strane, postoji i ta činjenica da je premijer locirao odgovornost, tako da će posledice snositi neko ko je odgovoran za to delo ili onaj ko nije ništa učinio da se to spreči. Pozitivno je, i napredak je, u svakom slučaju, što je prvi put neko rekao da je neko iz gradske vlasti odgovoran - navodi Radun.

(P. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PavleP.

    10. jun 2016 | 14:51

    Siniša Mali je Veliki Gradonačelnik.

  • tetka

    10. jun 2016 | 14:01

    Ocigledno, nekome smeta njegov rad!!!

  • brane g

    10. jun 2016 | 13:46

    U Srbiji nije važno šta si uradio ,nego kome pripadaš.I Mali je žrtva te politike i ljudske podlosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA