OVO JE NAJLEPŠA FOTOGRAFIJA BEOGRADA: A tek kada čujete neverovatnu priču o tome kako je nastala! (FOTO) (VIDEO)

- U jednoj od zemalja u kojima sam bio, snimio sam nešto za šta su mi drugi rekli da je toliko odvratno, da ne mogu da gledaju u fotografiju. Od tada sam odlučio da takve stvari ne objavljujem. A i već ima previše ružnih i negativnih stvari u svetu... - priča Yuya Matsuo

  • 9

Japanac Yuya Matsuo (26), koji već dve godine živi putujući i fotografišući po Evropi, verovatno je jedini japanski fotograf poznatiji u Evropi nego u njegovoj zemlji. Zapravo, za njega nisu još čuli tamo, jer je na ideju da se bavi fotografijom, kako kaže, došao pre godinu i po dana kao student geologije na proputovanju po Budimpešti. U glavnom gradu Mađarske sreo je mnoge mlade ljude koji putuju i rade kao slobodni umetnici po svetu, te se odvažio na isto...

(VIDEO) Japanski fotograf Juja Macuo pravi neverovatne fotografije Beograda

Njegovoj munjevitoj popularnosti značajno su doprinele društvene mreže na kojima se mogu videti njegovi radovi, ali da l' zbog boja, trenutka koji je uhvatio ili nečeg trećeg, samo njemu znanog, ne postoji osoba u regionu koja nije bila oduševljena njegovim amaterskim fotografijama.

- Volim da šetam i kada ugledam nešto specifično, da to i fotografišem. Nekad nađem određeno mesto i na njemu čekam da se to nešto desi ili da taj neko prođe. Na primer, Hram "Svetog Save" na Vračaru uslikan je bezbroj puta, kao i Knez Mihailova ulica, ali ne i trenuci koje sam uhvatio - priča za Telegraf Matsuo.

Na tvojim fotografijama ima tako mnogo nijansi i boja. Da li koristiš neke efekte?

- Ne, ne koristim ništa, nikakve filtere. Objavljujem fotografije onakve kakve jesu.

Foto: Uglješa Rašević Foto: Uglješa Rašević

Da li ima nešto što odbijaš da snimiš?

- Ne, slikam sve, ali ne objavljujem sve. U jednoj od zemalja u kojima sam bio, snimio sam nešto za šta su mi drugi rekli da je toliko odvratno, da ne mogu da gledaju u fotografiju. Od tada sam odlučio da takve stvari ne objavljujem. A i već ima previše ružnih i negativnih stvari u svetu...

Kako izgleda Beograd kroz objektiv?

- Beograd je fotogeničan, lep je za fotografisanje.

Foto: Uglješa Rašević Foto: Uglješa Rašević

Od kud to da si se ponovo odlučio za Beograd i koliko ćeš dugo biti ovog puta?

- Prvi put sam bio u februaru i dopali su mi se ljudi, ljubazni su i sa njima sam imao lepih iskustava, a ima ih tako različitih... Pošto u februaru nije bilo lepo vreme, nisam mogao lepo da vidim ceo grad, odlučio sam da dođem ovde na leto i evo me. Ovde sam već dve nedelje i ostaću verovatno do kraja meseca.

Kako ti se čine Srbi?

- Imam sjajna iskustva sa Srbima. Ranije dok sam tražio određenu zgradu, upitao sam prvog mladića koji je prolazio da mi pomogne. Najpre je krenuo da mi objašnjava gde je, a onda je rekao: "Hajde, odvešću te ja", i odveo me do tamo. Samo je rekao: "Ćao" i otišao. Mene je to oduševilo.

Foto: Uglješa Rašević Foto: Uglješa Rašević

Da li ti je to što je uradio neobično?

- Pa, nisam baš očekivao da me odvede tamo i bio je tako ljubazan... To je zaista bilo impresivno i ujedno moje prvo iskustvo sa nekim iz Srbije. Od starta nam je krenulo dobro...

Šta radiš u Beogradu kada ne fotografišeš? - Opuštam se u šetnjama i kafeima. Upoznao sam nekoliko ljudi sa kojima sam u kontaktu.

Da li ti se dopala naša hrana?

- Da, mnogo, ali ćevapi najviše.

Šta ćeš pamtiti odavde? - Zalazak Sunca koji sam video na Kalemegdanu, posebno taj jedan dan. Nisam uspeo da napravim najbolje slike, ali sam zaista uživao. Koje je tvoje sledeće odredište? - Albanija, tamo još nisam bio.

Koja ti je zemlja, mesto od onih koje si obišao najlepše?

- Budimpešta, jer sam živeo tamo najduže i znam toliko o njoj. Stalno joj se vraćam, a i odavde je blizu tako da do nje mogu i vozom.

Šta tvoji roditelji misle o tome što si odlučio da stalno putuješ?

- Zapravo, prošlog meseca sam se video sa majkom koja takođe živi u Eropi, pa je često vidim. Ona se slaže sa time.

Može li da se živi samo od fotografisanja?

- Pa, pokušavam. Fotografišem enterijere hotela i privatnih imanja i to je dobro jer mogu da putujem i to radim bilo gde. Obično me u gradu u kom sam, angažuju tamošnje turističke agencije i organzacije. Počeo sam od skoro da se bavim i potretima - otkriva ovaj mladi Japanac.

Pogledajte kako nam je bilo u šetnji sa Matsuom:

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pazarac

    20. jul 2016 | 22:09

    Prelijepa slika!

  • Alien resurrection doctor

    20. jul 2016 | 21:42

    Bar nije fotoshop , ko zemlja iz svemira sve slike fotosop ni jedna slika nije prava I mislim da je to dokaz da je zemlja ravna ili ima rupu na sredini ko krofna .

  • Marko cg

    20. jul 2016 | 20:43

    Prelijepa...a tek da vidite dzamiju u Baru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA