≫ 

U SRBIJI NA PUTEVIMA NAJČEŠĆE GINU DECA STARA 9 GODINA: Jeziv podatak koji podseća na to koliko je bitno voziti sporo pored škole

Apelujemo na roditelje čija deca sama idu u školu da se uvere da odlazak i povratak iz škole za njihovo dete nije postala puka rutina, da podsete decu na pravila saobraćaja

  • 1

Organizacija Srpski komitet za bezbednost saobraćaja u današnjem saopštenju podseća vozače da je u zonama škole dozvoljena brzina 30 kilometara na čas i da svako prekoračenje smanjuje šansu za preživljavanje deteta ukoliko dođe do nesreće.

Ta organizacija povodom početka nove školske godine skreće pažnju da deca kao pešaci najčešće stradaju u devetoj godini života.

"Apelujemo na roditelje čija deca sama idu u školu da se uvere da odlazak i povratak iz škole za njihovo dete nije postala puka rutina, da podsete decu na pravila saobraćaja, porazgovaraju o karakterističnim problemima i opasnostima na njihovom putu do škole i posledicama koje mogu nastati", navodi se u saopštenju.

Saobraćajno obrazovanje i vaspitanje još uvek nije uvedeno u sistem osnovnog i srednjeg obrazovanja iako se radi o jednoj od najvažnijih sistemskih mera, kažu u Srpskom komitetu za bezbednost saobraćaja.

Prošle godine u Srbiji u saobraćajnim nezgodama poginulo je 14 dece.

Vlada Srbije usvajajući Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja zacrtala je cilj da najkasnije od 2020. godine deca više ne ginu u saobraćajnim nežgodama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duki st.

    31. avgust 2016 | 14:07

    Nešto tu gadno djamfa. Lično zaobilazim kada god je moguće prolaz pored škole. Pitajta me. Zašto? Ceo sistem je osmišljen da obesmisli saobraćaj. Ako se nastavi trend ? Da jurcaju po kolovozu oko škole kao da je igralište ? Ako riditelji sa decom čoporativno i nehajno idu istim putem? Kao oromenadim ? Ako mlade mame guraju kolica jedna pored druge sa svojim podmlatkom? Naravno tračajući usput. A kada ciskretno zatrubiš? Ili upitaš, pobogu zar nije bezbednije trotoarom ? Kažu. Ma nosi se perverznjaku impokažu srednjak... Vi dalje nastavite sami.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA