Rekonstrukcija kaldrme na Kosančićevom vencu je početak pretvaranja centra grada u pešačku zonu!

Radovi na Kosančićevom vencu će u naredna četiri meseca uključiti potpunu rekonstrukciju kaldrme, kao i svih nadzemnih i podzemnih institucija, ali i izmeštanje onih kojima tu nije mesto

  • 1

Početak rekonstrukcije kaldrme na Kosančićevom vencu predstavlja nastavak realizacije projekta IME (identitet, mobilnost i ekologija) koji predviđa da se, između ostalog, centar grada pretvori u pešačku zonu, istakao je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

On je, gostujući na televiziji Pink, naveo da će radovi na Kosančićevom vencu u naredna četiri meseca uključiti potpunu rekonstrukciju kaldrme, kao i svih nadzemnih i podzemnih institucija, ali i izmeštanje onih kojima tu nije mesto.

- Predviđeno je da u prvoj fazi bude uređeno osam, a kasnije 33 fasade, koje će pratiti i adekvatna let-rasveta. Takođe će na uglu Kralja Petra početi izgradnja Gradske glaerije, koja će sa nekoliko podzemnih tunela biti povezana sa Karađorđevom ulicom, kao jedna od veza sa tim dleom grada sa Savskim šetalištem - najavio je Folić, pa dodao:

- Ostaci nekadašnje Narodne biblioteke biće konzervirani i sa nekoliko pasarela biti na usluzi posetiocima, koje će pratiti i adekvatne informativne table o tom značajnom objektu.

Folić je istakao i da će u rednih nekoliko meseci početi osvetljavanje šetalištem, zidina i objekata na Kalemegdanu koji gravitiraju prema Knez Mihailovoj, ali u perspektivi i Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

On je dodao da će posle rekonstrukcije Kosančićevog venca saobraćaj u tom delu grada biti drugačije regulisan. Predviđeno je, kako je precizirao da stanovnici tog dela grada i dalje imaju prilaz toj kultrno-istorijskoj zoni, dok će ostali morati da se parkiraju u okolnim ulicama.

- Izgradnjom garaže na Kosančićevom vencu, koja je predviđena da se gradi ispod Spomenika nesvrstanima kod Brankovog mosta, taj deo grada će biti potpuno prepušten pešacima - istakao je Folić i najavio da za dvadesetak dana kreće i izgradnja pešačke zone i na Obilićevom vencu.

Taj deo grada će, kako je naveo, biti popločan do Carice Milice istim kamenom kao i Knez Mihailova ulica, odnosno Ulica Vuka Karadžića i Zmaj Jovina, koja je završena pre nekoliko dana.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Nova pešačka zona na Obilićevom vencu će dobiti 50 novih stabala, a ulaz u garažu za parkiranje biće iz Maršala Birjuzova, koja će takođe biti rekonstruisana, kao i pretvaranje Sremske ulice u zonu za pešake - najavio je glavni gradski urbanista.

On je podsetio da je konačni cilj da pešačka zona ima dominantne četiri funkcionalne celine. Od kulturne u Vasinoj ulici, preko trgovačke u Knez Mihailovoj, do ugostiteljskog dela na Obilićevom i Topličinom vencu, pa do istorijske celine na Kosančićevom vencu u kojima će pešaci i biciklisti imati prioritet, zaključio je Folić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaldrmista

    8. septembar 2016 | 10:53

    M a pustite me poplocavanja oko Knez Mihailove KADA SE OTVARA NARODNI MUZEJ ? KADA CE DA PONOVO RADI BIOSKOP ? K A D A ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA