Beograd 2016. će se 20. oktobra pretvoriti u Beograd 1944.

Povodom dana oslobođenja prestonice, predviđen je bogat program, a dobićemo i zvanično dve nove ulice

  • 10

Grad Beograd, povodom obeležavanja 72. godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobra 2016. godine održava više manifestacija.

PRVI PUT DEFILE SA BORCIMA

Prvi put od kada se obeležava Dan oslobođenja Beograda biće održan memorijalni defile na ulicama grada u kome će učestvovati borci koji su učestvovali u "Beogradskoj operaciji" 1944. godine.

Memorijalni defile zakazan je za četvrtak, 20. oktobra, u 12 časova, i kretaće se od „Londona“ do Palate „Albanija“. Na trasi defilea biće postavljeno pet punktova, na kojima će glumci rekonstruisati neke od situacija u kojim se vojska i građanstvo našlo 20. oktobra 1944. godine.

U defileu od „Londona“ do Palate „Albanija“ učestvovaće i predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i gradska organizacija SUBNOR-a. Defile će trajati do 14 časova.

Foto: Arhiva/Beoinfo Foto: Arhiva/Beoinfo
Foto: Arhiva/Beoinfo Foto: Arhiva/Beoinfo

DVE NOVE ULICE

Predstavnici Vlade Republike Srbije i Grada Beograda otkriće u 15 sati ploče sa imenima ulica u Beogradu koje su dobile ime po sovjetskim komandantima koji su komandovali jednicima Crvene armije koje su učestvovale u oslobađanju Beograda. Na Novom Beogradu bivša ulica Goce Delčeva postaje bulevar maršala Tolbuhina a bivša Pohorska ulica će nositi ime ulica generala Ždanova.

Nastavak programa zakazan je za 16.30 časova na Trgu republike gde će biti rekonstruisana velika bitka za Beograd i u Knez Mihajlovoj ulici. Na Trgu republike biće izloženo oružje koje je korišćeno od strane pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije u borbama za oslobađanje Beograda a biće priređena i izložba fotografija iz oktobra 1944. godine.

Svečana akademija povodom oslobođenja Beograda biće održana u Narodnom pozorištu u Beogradu, u 20 časova. Akademiji će prisustvovati predstavnici Vlade Republike Srbije, Narodne skupštine Republike Srbije, grada Beograda, diplomatski kor, predstavnici boračkih organizacija, predstavnici verskih zajednica kao i javnog, kulturnog i društvenog života.

Foto: Arhiva/Beoinfo Foto: Arhiva/Beoinfo
Foto: Arhiva/Beoinfo Foto: Arhiva/Beoinfo

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    15. oktobar 2016 | 11:58

    Cuj, titovi komunisti oslobodili Beograd. A onda za par dana pobili desetine hiljada Srba, mnogo vise nego sto su Nemci za 4 godine. I mi to slavimo. E jadni moji Srbi.

  • Алекса

    15. oktobar 2016 | 14:03

    Ослобођења??? Сјахо Курта, узјахо Мурта, какво црно ослобођење. Београд и Србија су окупирани од мајског преврата!

  • Acko

    15. oktobar 2016 | 12:20

    ..zadnja fotografija prikazuje stanje posle bombardovanja 6.aprila 1941.god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA