NOVI MUZEJ BIĆE NAJVEĆI U BEOGRADU: Gradski čelnici posetili izložbu idejnih rešenja za Muzej grada (FOTO)

Gradski menadžer je istakao da će ovaj muzej biti najveći u Beogradu, s obzirom na to da je ukupna površina prostora preko 13.000 kvadratnih metara

  • 4

Gradski menadžer Goran Vesić, gradski urbanista Milutin Folić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišli su danas izložbu idejnih rešenja za Muzej grada Beograda u Resavskoj ulici. Izložbi radova prisustvovali su i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jeftić, rukovodstvo Muzeja grada Beograda i kao arhitekte koje učestvuju na javnom konkursu.

Vesić: Beograd dobija novi muzej (FOTO)

Gradski menadžer je istakao da će ovaj muzej biti najveći u Beogradu, s obzirom na to da je ukupna površina prostora preko 13.000 kvadratnih metara.

- Prvi put smo u ovu zgradu došli u decembru 2013. godine i tada nam je bilo jasno da je ispred nas dug put. Trebalo je skoro dve godine da rešimo imovinsko pravna-pitanja sa Vojskom Srbije kako bismo mogli da dođemo do prvih idejnih rešenja o tome kako bi zgrada u Resavskoj trebalo da izgleda. Kada bude izabrano pobedničko rešenje, krenuće se u glavni projekat, a potom u veliku akciju prikupljanja sredstava za Muzej grada Beograda - istakao je Vesić.

Foto: beograd.rs Foto: beograd.rs

On je naglasio da će sredstva izdvojiti kako Grad Beograd tako i nadležno ministarstvo, ali da će se u akciju uključiti i donatori i građani Beograda.

- Napravićemo veliku donatorsku akciju u kojoj ćemo pozvati građane Beograda da daju svoj doprinos kako bi 7.000 godina istorije, kulture i tradicije Beograda i sve ono što on ima dobilo svoju kuću. Najveći donatori imaće svoje ime na zidovima muzeja, što je u svetu uobičajeno i time ćemo početi da obnavljamo zadužbinarstvo. Do sada smo imali razgovore sa stranim ambasadama i fondacijama koje se bave ulaganjima u kulturu i taj novac postoji. Ja verujem da ćemo zajedno sa građanima uspeti da realizujemo ogromnu energiju u nešto čime ćemo se svi ponositi. Danas svi imamo razloga da budemo srećni, jer sada znamo kako i kada ćemo ovaj prostor urediti i kada će on zaista postati muzej - rekao je Goran Vesić.

Gradski urbanista Milutin Folić istakao je da svih pet radova koji su danas predstavljeni ispunjavaju sve kriterijume jer su u njih uključeni i drugi javni sadržaji.

- Ovo neće biti samo muzej već i mesto gde će ljudi moći da sednu, popiju kafu, pogledaju eksponate, kao i da kupe nešto u muzejskoj prodavnici. To će biti kompleks u kome može da se boravi i na taj način mi obogaćujemo javne sadržaje u Beogradu koji su nam toliko potrebni - rekao je Milutin Folić.

Foto: beograd.rs Foto: beograd.rs

On je istakao da će u narednom periodu biti održane još dve sednice komisije koja će izabrati najbolje rešenje i dodao da se očekuje da sledeće nedelje ono bude i objavljeno.

- Ma koje rešenje da izaberu neće pogrešiti, a i zadovoljan sam što je veliki broj arhitekata učestvovao na konkursu i pozivam ih i da učestvuju na konkursu za galeriju na Kosančićevom vencu koji je u toku, kao i za Beogradsku filharmoniju, koji se raspisuje ovih dana. Mi kao grad obećavamo da ćemo po tim pobedničkim rešenjima i realizovati projekte. To se dogodilo sa Cvetnim trgom, sa tri pijace koje se izvode po nagrađenim rešenjima, a tako će biti sa Slavijom - istakao je Folić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je Beograd jedan od retkih gradova u Evropi, moguće i jedini, koji nema svoju zgradu muzeja.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

- Mi smo pre dve godine započeli snažnu inicijativu da se taj postupak pokrene i da za nekoliko godina Beograd dobije, kako i zaslužuje, svoju raskošnu i dostojnu zgradu muzeja. Sve zbirke kojima muzej raspolože zaslužuju atraktivan prostor koji će biti novi, snažan impuls ukupnom obimu muzeološke ponude Beograda i Srbije. Radovi koji su ušli u najuži izbor su veoma interesantni i atraktivni, komisiji će biti veoma teško da donese odluku ali u svakom slučaju ovaj projekat ćemo po svaku cenu dovesti do kraja. Očekujem da će komisija ubrzo doneti odluku i da ćemo potom videti kolika je ukupna investicija, a to je između 10 i 15 miliona evra, u šta će biti uključeni svi oni koji mogu da doprinesu - kazao je Vukosavljević, istakavši odlučnost gradskih i republičkih intitucija da ovaj projekat dovedu do kraja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milann

    20. oktobar 2016 | 08:46

    Bravo za muzei mi iz drugih gradova i mesta treba da napravimo lokalne muzeje, svi ce to podrzati i pomoci

  • Slobodan Mikavica

    19. oktobar 2016 | 15:44

    Pa gde vam je slika projekta? Nikako ne razumem da ste to propustili, govoriteo mecenama ali nigde projekta !

  • Upravnik Muzeja savremene

    20. oktobar 2016 | 01:54

    Svaka cast za inicijativu ali sta je sa muzejima koji vec vise od 10 godina ne rade? Zbog cega se ne resavaju vec aktuelni problemi koji, sad vec vise od decenije, trose budzet za plate radnika koji zapravo nemaju radno mesto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA