BEZISTAN ĆE PONOVO ZASIJATI PUNIM SJAJEM: Grad odlučio da sredi ruglo Beograda

Kada Direkcija za građevinsko zemljište izabere najbolju ponudu projektanti će imati 150 dana da izrade tehničku dokumentaciju

  • 4

Posle više pokušaja da se obnovi Bezistan  grad će ponovo da se uhvati u koštac sa ruglom u srcu prestonice.

Grad Beograd je pozvao firme da do 17.novembra dostave ponude za izradu tehničke dokumentacije za izradu Bezistana i Čavketovog prolaza.

Siniša Mali: Beograd po prvi put dobio kreditni rejting

Grad je dao osnovne smernice za sređivanje 13.667 kvadratnih metara - ukloniti žardinjere, kioske, ogradice, popločati kamenom, granitnim kockama, uvesti zelenilo i urbani mobilijar. Od arhitekata očekuju da to idejno rešenje usklade sa projektima za Nušćićevu ulicu i centralne trgove u Beogradu.

Kada Direkcija za građevinsko zemljište izabere najbolju ponudu projektanti će imati 150 dana da izrade tehničku dokumentaciju.

U njoj neće biti fontane sa skulpturom "Devojka sa školjkom" jer je rekonstruisana 2011. godine. Tada je sređeno stepenište i kružni plato vodoskoka vajara Aleksandra Zarina koji krasi pasaž od 1959. godine.

Te kozmetičke intervencije bile su jedine u psolednjih tridesetak godina. Bilo je obećanje da će rekonstrukcija slediti projekte mladih arhitekata, ali to se nije dogodilo.

Iz ovih razloga prolaznici nemaju razloga da se zadržavaju u ovom, nekada najpoznatijem prolazu u Beogradu. 

Njega je projektovao arhitekta Vladeta Maksimović i nalazi se u okviru zaštićene celine Stari grad.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maza

    27. oktobar 2016 | 11:32

    Divno pa to je tako lep kutak Beograda jos kada bi se otvorio bioskop Kozara pa da se vratimo u neka druga vremena

  • xxx

    27. oktobar 2016 | 15:05

    Dobro su se setili! Ima jos mesta po centru sto su rugla a ti ne prilici glavnom gradu jedne zemlje. O unutrasnjosti da ne pricam, zapusteni i napusteni citavi gradovi! Da li neko misli o tome?

  • BASA

    27. oktobar 2016 | 14:16

    Divno za Beograd , I samo kada bi ste nam vratili , Bioskop ! To bi bio pravi uzitak ! Posle bioskopa u Bezistan na picance , I eto odmora od svakodnevnice !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA