Siniša Mali primio uticajnog danskog arhitektu Jana Gela (FOTO)

Danski arhitekta Jan Gel boravi u Beogradu zbog promocije svoje knjige "Gradovi za ljude” na srpskom jeziku

  • 3

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali primio je danas u Starom dvoru uticajnog danskog arhitektu Jana Gela, koji boravi u Beogradu povodom promocije svoje knjige "Gradovi za ljude” na srpskom jeziku. Prijemu je prisustvovao glavni gradski arhitekta Milutin Folić.

CENTAR BEOGRADA ĆE BITI SVE MANJE ZAGAĐEN: Uskoro sve više pešačkih zona! (FOTO)

Siniša Mali je ovom prilikom naglasio da mu je veliko zadovoljstvo da ugosti najpoznatijeg svetskog arhitektu za javne površine,jer grad Beograd pokušava da u tom pogledu bude rame uz rame sa drugim svetskim metropolama.

– Dragocene su nam ideje kako da javne prostore učinimo dostupnijim. Trenutno su radovi na Obilićevim vencu koji pretvaramo u pešačku zonu, završili smo Ulicu Vuka Karadžića i Zmaj Jovinu i taj uži centar grada hoćemo da nakon završetka šest podzemnih garaža potpuno pretvorimo u pešačku zonu. Sa planom da gondolom povežemo TC Ušće i Kalemegdan, koji ćemo početi da realizujemo iduće godine, dajemo mogućnost da se konačno vratimo na obale reka. Stari savski most će rekonstrukcijom postati pešački most i sugrađani će moći da uživaju u otvorenom prostoru – rekao je Mali.

Foto: beograd.rs Foto: beograd.rs

On je posebno naglasio da je sa Janom Gelom pričao o Parku prijateljstva, budući da će se Muzej savremene umetnosti otvoriti sledeće godine.

– Ideja je da taj park bude kao što je Tivoli park u Kopenhagenu ili Gorki u Moskvi, koji će omogućiti da Beograđani i gosti Beograda uživaju u nekim novim programima kao što su akvarijum ili planetarijum i Grad Beograd će krenuti sa uređenjem ovog parka sledeće godine – istakao je Mali.

On je podsetio da je Jan Gel to uradio u Kopenhagenu, Njujorku, Sidneju i mnogim drugim gradovima i da na takvim iskustvim treba da učimo.

– Radujem se da na spisku gradova sa kojima je Jan Gel radio bude i ime našeg grada jer to potvrđuje da delimo iste vrednosti, principe i kvalitete življenja – istakao je Mali.

Jan Gel je naglasio da je pre nekoliko godina bio u Beogradu i da je tada situacija bila haotična, kao i da su automobili zauzimali mesta na pešačkim prelazima i trotoarima, a sada je grad na mnogo boljem putu ka uređenju i to se vidi na svakom koraku.

Foto: beograd.rs Foto: beograd.rs

– Sada sam tu da objavim svoju knjigu na srpskom jeziku i jako mi je drago što mogu da podelim svoja iskustva koja sam stekao radeći sa velikim svetskim gradovima, a veliko interesovanje pokazuje podatak da je knjiga objavljena na 32 jezika širom sveta – rekao je Gel i dodao da je u projektovanju velikih gradova učinjen preokret jer je prvenstvo dato pešacima i biciklistima, a akcenat je na uređenju javnih površina.

Ovaj poznati arhitekta je govoreći o uređenju Kopenhagena istakao da tamo skoro pedeset odsto građana koristi bicikle pio gradu, a intencija je da se taj procenat poveća, ali i da je ovaj grad otprilike isti kao i Beograd, gde je to sasvim drugačije.

Morten Skovgor Hansen, šef misije Ambasade Danske, istakao je da će knjiga Jana Gela biti dobro štivo za arhitekte koje se bave uređenjem javnih površina i da Beograd i te kako radi na tome da se ovi prostori ulepšaju i budu dostupniji građanima.

Dušan Damjanović, direktor PALGO centra, koji je i izdavač knjige, naglasio je da ovaj centar ima odličnu saradnju sa Gradom Beogradom, koju će nastaviti u strategiji razvoja grada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gardista

    11. novembar 2016 | 07:22

    Mali Siniša ja te ne volim ali sve što uradiš da centar grada liči na centar bice mi jako drago. Zivim na Kanarevom i kad idemo u centar mi kazemo idemo u grad. Kad vidim podzemne prolaze i potez od Nušiceve do doma vojske zlo mi pripadne.Veruj vratimo se razočarani i kazemo pa kod nas na brdu je sredenije.

  • Dragan

    11. novembar 2016 | 02:49

    Upitobi ja Rasiza i Sinisu dali ti turisti samo dođu i obiđu Beograd ili obiđu i sela oko beograda oni su svaki dan u gradu njih interesuje selo. Moje selo pripada uskoj opštini i zovese Banjani gde nema ni puta ni struje kako treba ito samo jedan zaseok gde su romi ni puta ni struje e tuđe doći turista da vidi abaceno mesto. Asamosmo od Beograda. 57. Kilometara je moj rodni kraj. Tuce da dođe turista da vidi šume brda doline da vidi prirodu da se nadiše kiseonika ida vidi boziju lepotu. Ami nemamo. Puta. Struje. Gasa. Gracke. Vode. Prirodu ide turista. Kad dođe turista ima šta da vidi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA