≫ 

HOĆEMO SPOMENIK STEFANU NEMANJI U BEOGRADU: Strani državnici su dobili svoje, a za našeg vladara još nema mesta (VIDEO)

Predlog za podizanje spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu postoji još od decembra prošle godine, ali još se ništa nije uradilo

  • 15

Beograd još nije dobio spomenik prvom srpskom srednjovekovnom vladaru Stefanu Nemanji iako taj spomenik u Banjaluci postoji već dve godine. Pored velikog župana niko iz porodice Nemanjića nije dobio čak ni bistu u Beogradu. Ako pogledamo i šire od glavnog grada, jedino Novi Pazar ima pripremljenu bistu za Stefana Nemanju, koja zbog nedostatka novca i volje da se napravi spomenik, stoji u podrumu jedne banke.

PRONAĐENA "NEVIDLJIVA" ČESMA STEFANA NEMANJE: Otkopali su je i pročitali šta piše na spomen-ploči

O važnosti podizanja spomenika Stefanu Nemanji govorio je i premijer Srbije Aleksandar Vučić još prošle godine kada je podneo inicijativu Skupštini grada Beograda za podizanje spomenika srpskom vladaru. U Sekreatrijatu za kulturu navode da je inicijativa podneta 25. decembra prošle godine, ali veliki župan još nije dobio spomenik.

- Beograd nema spomenik Nemanjićima, ako se izuzme spomenik Dušanovom zakoniku ispred Palate pravde. To pokazuje naš odnos prema sopstvenoj istoriji koji moramo da promenimo. Nemanjići su vladali Srbijom više od 200 godina i od male i rascepkane kneževine stvorili su moćnu carevinu i najveću državu na Balkanu - navodi se u predlogu premijera koji je prošle godine upućen Komisiji za spomenike i nazve trgova i ulica.

Premijerov predlog je i da mesto lokacije spomenika rodonačelniku srpske srednjovekovne države bude park Manjež, pored koga se nalazi Nemanjina ulica.

Printskrin: Youtube/Pantelija Svizzera Printskrin: Youtube/Pantelija Svizzera

- Postoji inicijativa od decembra prošle godine i nije došlo do nekog zastoja u realizaciji, nego je za to potrebno vreme. Postoji određena procedura, formira se Odbor koji predlaže gde će spomenik biti postavljen, pa onda kad se odluči lokacija, Urbanistički zavod radi mikropoziciju, koja podrazumeva izradu plana spomenika do najsitnijeg detalja, položaj spomenika, okrenutost, a za to je potrebno vreme - naveli su iz Sekretarijata.

Do sada u Beogradu ima više od 500 spomenika posvećenih poznatim ličnostima ili događajima. Za mnoge od njih većina nije čula ni da postoje, a nisu upoznati ni ko su osobe koje su zaslužile spomenik u Beogradu. Podsećamo vas na neke od njih:

Spomenik Hejdaru Alijevu (spomenik podignut u Tašmajdanskom parku) - treći predsednik Azerbejdžana od juna 1993. godine, smatraju ga "sinom azerbejdžanskog naroda" i dominantnom političkom ličnošću.

Džavaharlal Nehru (bista podignuta ispred Doma zdravlja na Novom Beogradu, u bloku 44). Bista indijskom državniku postavljena je 70-ih godina, a i ulica na Novom Beogradu nosi njegovo ime.

Spomenik Rigi od Fere (spomenik podignut u Ulici Tadeuša Košćuška na Dorćolu) - bio je grčki revolucionar, pesnik, nacionalni heroj, prethodnik i prva žrtva ustanka protiv Osmanskog carstva. Zadavljen je u Kuli Nebojša u Beogradu.

Na teritoriji opštine Novi Beograd u planu je i postavljanje spomenika kazahstanskom pesniku Žambilu Žabajevu, i to ispred poslovne zgrade "Energoprojekt holding“ na Bulevaru Mihajla Pupina. Spomenik se podiže sredstvima Ambasade Kazahstana, a cilj je da se i na ovaj način doprinese jačanju veza i širenju kulture između dva naroda.

Pogledajte kako izgleda spomenik Stefanu Nemanji u Banjaluci:

(Telegraf.rs/ I.L.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☆☆☆

    23. novembar 2016 | 15:39

    Hoćemo i još jedan spomenik Caru Dušanu.Zaslužio je to.Ovaj jedan ispred Palate pravde izlovovan od poštenog sveta,daleko...Mora negde u centru.Umesto fontane na Slaviji bolje da ste tu stavili spomenik Stefanu Nemanji ili Caru Dušanu

  • Miki

    23. novembar 2016 | 16:15

    Jahocu spomenik mom pradedi onje solunac koji je nestao

  • istina

    23. novembar 2016 | 21:42

    Prelijep spomenik Stefanu Nemanji je podignut u Banja Luci 2014. godine, zahvaljuci Miloradu Dodiku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA