Miroslav ima najstarijeg štrumpfa na svetu: I potpuno se razlikuje od ostalih malih plavaca (FOTO)

Žunjić je jedan od dvoje najvećih kolekcionara omiljenih plavih crtanih junaka i za sedam godina, koliko ih skuplja, sakupio ih je više od 600. Trenutno mu fali još 20 komada

  • 2

Sigurno ste barem jednom u životu čuli da neko za nekoga kaže: "To je dokaz da u svakom čoveku čuči dete!" E upravo to je izgovorio jedan od naših najvećih slikara Bata Mihailović kada je pre nekoliko godina ušao u ordinaciju svog prijatelja i stomatologa dr Miroslava Žunjića (59) ugledavši na polici figurice štrumpfova.

SVI SU SE OKRETALI ZA OVOM BEOGRAĐANKOM U GSP: Kakav modni detalj iz gradskog autobusa! (FOTO)

Na koga vam liči Nadal na startu Rolan Garosa? (FOTO)

Žunjić je jedan od dvoje najvećih kolekcionara omiljenih plavih crtanih junaka i za sedam godina, koliko ih skuplja, sakupio ih je više od 600. Trenutno mu fali još 20-ak komada.

- Prve štrumpfove sam kupio 1981. u "gradu naše mladosti" Trstu, gde sam bio sa tadašnjom devojkom i sadašnjom suprugom. Tamo sam kupio dva štrumpfa - doktora i medicinsku sestru.

- U međuvremenu sam se oženio i dobio sina kome sam sa nepune dve godine počeo da kupujem igračkice iz Kinder jaja, koje je počeo da skuplja. Moj sin je stasao i igračke ga više nisu zanimale, pa je to tako stajalo. Onda sam odlučio da počnem da sakupljam ono što fali... - otkriva ovaj kolekcionar.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Više od 20 godina je imao ordinaciju i njegova prva ljubav bile su slike, kojima su mu često slikari plaćali za stomatološke usluge. Kaže da je njegovu ljubav za kolekcionarstvom dodatno podgrejao rođak Dimitrije Čipčić rekavši mu "da svaki čovek pored posla, mora da ima i hobi".

Na pitanje - zašto baš štrumpfovi od svih igračaka, kaže:

- Kao ljubitelju slikarstva, interesantan mi je dizajn štrumfova. Drugo, izlazi ih samo 10, 15 godišnje, i treće ima sve profesije: novinar, slikar, stomatolog, mlekar... pa, postoji ta priča o njima i nekom lepom životu, o štrumpfeti oko koje se sve okreće...

Moj omiljeni štrumpf je stomatolog, normalno, ali je interesantan pilot, medicinska sestra i prvi štrumpf  ikada napravljen - Papa štrumpf, koji je izašao pre 50 godina i od ostalih se razlikuje u veličini. Naime, on je gumen i najveći od svih - dodaje ovaj neobičan Beograđanin.

Pogledajte ovde na fotografiji koliki je papa štrumpf:

Foto: Milena Đorđević U ruci drži PAPA ŠTRUMPFA Foto: Milena Đorđević

Ne krije da se susretao sa predrasudama drugih, ali ga to nije obeshrabrilo...

- Susretao sam se sa predrasudama starih ljudi koji za nas govore: "Gle ovi čudaci..., pogotovo kad vide ove što imaju po nekoliko hiljada igračkica iz čokoladnih jaja. Starije osobe kod nas to baš ne razumeju...

Volim da ih držim po policama da se vide u stanu. Čak sam morao da skinem neke grafike i umetničke slike da bi stali. Jednu novu policu mi je žena prebacila u podrum, ali privremeno, vratiću je ja... - kroz smešak priča dr Žunjić.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Sakupljajući igračke, uvideo je da u Srbiji postoje klubovi, ali samo za jednu vrstu igračaka - lego klubovi, klubovi za automobilčiće... Tako je, kaže došao na ideju da u avgustu 2011. registruje Klub ljubitelja igračaka iz Beograda sa sve Skupštinom i 15 osnivača.

Klub broji nekoliko hiljada članova koji skupljaju lego igračke, akcione i filmske heroje, barbike, igračkice iz Kinder jaja... Potom je počeo da organizuje berzu igračaka jednom mesečno.

- Volim da vidim decu na berzama da se obraduju igračkama, ali i odrasle. Nekad se odrasli i više obraduju novim primercima. Na tim berzama mogu da se kupe i razmene sve vrste igračaka po vrlo niskim cenama.

Dolaze kolekcionari da menjaju svoje duplikate, kao i deca sa roditeljima koja hoće da prodaju i kupe druge igračke - objašnjava Žunjić, čije je Udruženje jedno od pet u svetu koje se bavi i sakupljanjem malih plavih bića koja žive u šumi.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Sa svojim igračkama, učestvovao je u brojnim humanitarnim akcijama. Poklanjao je majice i šolje sa štrumpfovima.

- Osmislio sam police da izgledaju kao kućice za koje plaćam stolare da ih naprave i u koje staju igračkice veličine ovih iz slatkih jaja i to sam počeo da poklanjam vrtićima po Beogradu zajedno sa nekim slagalicama i pravougaonim policama na kojima je nalepljeno 20 igračaka sa sve staklom i ramom kao za sliku.

Te police su zatvorene da deca ne bi dirala i to sam poklonio dečjim odeljenjima bolnica i nekim Domovima zdravlja za ukras - priča naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Žunjić ne propušta priliku da "svoje junake" prikaže i na izložbama. Na jednoj je u Ustanovi kulture Palilula izložio fotografije igračaka koje su izložene na berzi.

Na drugoj izložbi u Temerinu je predstavio štrumpfove i slike sa raznih putovanja na koja je, između ostalog, išao i kao član Košarkaškog kluba Beograd.

- Od ranih dana su mi putovanja strast, a poslednjih godina sam na njih počeo da nosim po jednog gumenog štrumpfa koga fotografišem u svakom od tih gradova. Odatle recimo imamo štrumpfa na Šanzelizeu, ispred Ajfelovog tornja, u Kini na jednim mostu...

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Želja mu je još da Srbija dobije Muzej igračaka, po uzoru na one u svetu, ali za to treba veliki prostor i pomoć Grada oko finansija... U nadi da će uspeti u tome, pre nekoliko godina je čak platio domen na jednom sajtu koji je nazvao - Muzej u pripremi, ali ne zadugo...

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA