Mali: Želimo Beograd rame uz rame sa gradovima sveta (FOTO)

Mali je istakao da su Bern i Beograd u februaru ove godine potpisali Sporazum o saradnji i prijateljstvu, dodajući da se ove godine obeležava i značajan jubilej – 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Švajcarske

  • 2

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas, tokom posete Bernu, sa gradonačelnikom švajcarske prestonice Aleksandrom Čapetom, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dva grada.

Siniša Mali: Doneli smo odluku, Beograd će biti prijateljski nastrojen prema osobama sa invaliditetom

Mali je, nakon sastanka, istakao da su ovakve posete prilika da se Beograd pozicionira rame uz rame sa gradovima sveta.

– Sarađujemo sa Moskvom, Pekingom, Teheranom, Minskom, Njujorkom, Londonom, Bernom... i to je potpuna promena našeg angažovanja u smislu da Beograd nije izolovan grad. Želimo da budemo deo veće zajednice gradova i pomognemo Srbiji da kroz saradnju sa glavnim gradovima dobije i još veće međunarodno priznanje, što je cilj predsednika vlade i svih nas – rekao je Mali Tanjugu.

On je istakao da su Bern i Beograd u februaru ove godine potpisali Sporazum o saradnji i prijateljstvu, dodajući da se ove godine obeležava i značajan jubilej – 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Švajcarske.

Gradonačelnik je ukazao da je Bern jedan od najlepših gradova na svetu i jedan od najuspešnijih u ovom delu Evrope, te da možemo mnogo da naučimo iz iskustva tog grada, posebno kad je reč o oblasti javnog prevoza, urbanističkog uređenja grada, proizvodnje energije iz otpada...

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

– Bern je na nivou koji je iznad Beograda u smislu svesti prema ekologiji, zdravog života, biciklizma, prema uštedama koje mogu da se naprave u raznim sferama života. Mi na tom razvoju svesti moramo da radimo u Beogradu – rekao je Mali.

Kako je dodao, sledeće godine planirano je skoro 100 kilometara novih staza za bicikliste, što je, primetio je, trend koga se pridržavaju svi veliki i uspešni gradovi sveta.

Njegov domaćin, gradonačelnik Berna Aleksandar Čepet, istakao je da želi da prenese iskustva tog grada prijateljima iz Beograda.

– Mislim da mi znamo mnogo stvari koje Beograd može da nauči od nas. Mi smo mali grad, uredili smo saobraćaj i javni prevoz na određen način, dali smo im informacije o svemu tome – rekao je Čepet.

Sa druge strane, dodao je, Beograd Bernu može da pokaže kako ljudi slave život i kako uživaju u životu.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

– Beograd je življi grad od Berna, Bern je veoma lep, ali spor i tih grad – kazao je Čepet.

Mali je ranije danas posetio Centar za obnovljivu energiju.

Delegacija Beograda, koju pored gradonačelnika čine i njegov pomoćnik Borko Milosavljević, gradski arhitekta Milutin Folić i sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, obići će stari deo grada koji je pod zaštitom Uneska, gde se nalazi i stan u kom su živeli Albert Ajnštajn i Mileva Marić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA