Beograd dobio Skver Mome Kapora: Ovo će sigurno biti vaše omiljeno mesto u gradu (FOTO)

Događaju je prisustvovao ministar kulture Vladan Vukosavljević i predsednik opštine Vračar, supruga istaknutog pisca i slikara Ljiljana Kapor i brojni građani

  • 3

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić i glavni gradski urbanista Milutin Folić prisustvovali su danas svečanom otvaranju Skvera Mome Kapora na Vračaru.

Zbog niskih temperatura, "Beogradske elektrane" grejaće za praznike 24 sata dnevno!

Događaju je prisustvovao ministar kulture Vladan Vukosavljević i predsednik opštine Vračar, supruga istaknutog pisca i slikara Ljiljana Kapor i brojni građani.

Mladenović je istakao da je Moma Kapor jedan od najznačajnih srpskih pisaca, slikara i novinara, istaknuti umetnik koji je živeo i stvarao na ovom prostoru.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Od danas Vračar krasi novi skver u čijem se središtu nalazi plato sa detaljem školice, autorskim delom Mome Kapora. Prijatelji i poštovaoci Mominog dela sada imaju jedan osoben urbani kvart koji može da poveže sve ono što je on radio i vrednosti koje ćemo svi zajedno gajiti i ubuduće. Ovo je mesto koje će podsećati na Momu, kao i na sve ono što je on značio za Beograd i sve nas – ukazao je Mladenović.

On je podsetio da se deo Mačvanske ulice od prošle godine takođe zove po Momi Kaporu, a da je rešenje skvera rezultat novog urbanizma u kome su aktivno učestvovali i građani sa svojim sugestijama, a uz pomoć javnih preduzeća "Zelenilo – Beograd” i "Beograd-put”, Opštine Vračar i Grada Beograda.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

U proteklom periodu na Vračaru, podsetio je Mladenović, podigut je spomenik i Borislavu Pekiću, obeležena je Ulica arhitekte Krasnova, kao i delovi Vračara, gde su živele druge važne ličnosti, i najavio da će to biti praksa i ubuduće.

Takođe je najavio za narednu godinu rekosntrukciju Ulice Bore Stankovića, ali i da se u bliskoj budućnosti može očekivati i otvaranje legata Mome Kapora.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Folić je istakao da je ovo prvi skver koji je urađen u saradnji sa građanima, kao i da je sama inicijativa potekla od građana koji žive u njegovom okruženju.

- Rezultat te saradnje je skver koji danas otvaramo, a obećavam da ćemo i sve buduće trgove uređivati u saradnji sa građanima, jer na taj način dobijamo informaciju iz prve ruke kako bi stanovnici želeli da izgleda njihovo okruženje - ukazao je Folić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Milan Nedeljković je dodao da je Moma Kapor beležio sve što se dešava u Beogradu i na Vračaru gde je živeo, i zahvalio je svima koji su doprineli da od danas taj deo grada ima i skver.

Ljiljana Kapor je istakla da će skver omogućiti i budućim generacijama da se upoznaju sa zaostavštinom Mome Kapora i zahvalila čelnicima Grada Beograda, Opštine Vračar i Ministrarstvu kulture na podršci.

Događaju su prisustvovali sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Podunavac i direktor JKP "Beograd-put” Ivan Tejić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    29. decembar 2016 | 13:15

    Foliranti... (pisac - Momo Kapor.)...

  • Dag

    28. decembar 2016 | 17:38

    Kao i u slucaju PekIca... (Zloupotreba ljudi, koji ne mogu da se - brane.A zvali su ga "laki" pisac,i sam se sprdao sa tim nazivom.Njegov spomenik je - njegovo delo.)

  • Vule

    28. decembar 2016 | 19:35

    Mogao bi blizu da bude spomenik velikom Mominom prijatelju, velikom beogradaninu, piscu, karikaturisti, putniku, covekoljubcu....Zuki Dzumhuru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA