Ovčije boginje pokosile decu u Beogradu: Vrtići se sve više prazne

Kod dece ovčije boginje su oboljenje sa blagim tokom, dok se kod odraslih može manifestovati teškim stanjem praćenim visokom temperaturom i preko 39 stepeni, gušćom ospom, bolovima u mišićima i zglobovima

  • 2

Varičela, odnosno ovčije boginje pojavile su se u pojedinim vrtićima u Beogradu. Iako je za varičele, kako nam je rečeno u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", karakteristično epidemijsko javljanje, u nadležnim zdravstvenim instucijama kažu za Telegraf. rs da nema mesta panici kao i da trenutno, ni u Beogradu a ni u ostatku Srbije nema prijavljenih epidemija. 

Vaša deca su dobila BOGINJE, a vi ih NISTE preležali? Evo šta vas čeka!

NEPLODNOST, UPALA MOZGA, PREVREMENI POROĐAJ: Ovo su dečje bolesti koje izazivaju komplikacije kod odraslih!

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Beograd dr Ivana Begović Lazarević tvrdi za naš portal da trenutno u Beogradu nema prijavljenih epidemija varičela. Ona objašnjava da ova bolest uobičajena za detinjstvo, kao i da je najbolje da je deca preleže do 13. godine.

- Varičela je osipna groznica koja se sreće u svim kolektivima, kako školskim, tako i predškolskim. Javlja se u naletima, i sva deca koja je nisu preležala, kada dođu u kontakt sa obolelim detetom, ne moraju u svakom slučaju da obole. Kad tad obole i obično je to predškolski uzrast, a ako ne tada onda školski - objašnjava dr Begović Lazarević.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Prema njenim rečima ovčije boginje su bolest od koje se ne prijavljuje pojedinačno već zbirno obolevanje:

- Druga je stvar kada bi se javilo u nekom drugom kolektivu kao što je na primer porodilište. Tada značaj ima i jedna obolela trudnica. Jer novorođenčad kada oboli, oboli u mnogo ozbiljnijoj formi.

Godišnje se u Beogradu registruje od 10.000 do 12.000 obolelih osoba od varičela u Beogradu. Iako ova bolest nema izražen sezonski karakter ipak se od njih više oboleva tokom i krajem zime, i početkom proleća.

- Ovčijih boginja ima tokom cele godine ali jeste malo veći broj obolelih tokom zime i početkom proleća, u februaru, martu i aprilu - navodi naša sagovornica.

Vakcina protiv ovčijih boginja nije obavezna po našem programu, ali je Srbija ima i ona se naplaćuje. Reč je o živoj vakcini koja se prima u dve doze, između kojih razmak treba da bude od šest do osam nedelja. Vakcina košta 4.000 dinara.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

- Vakcina nije u rutinskom programu ali će po novom zakonu svaki lekar moći da je preporuči. Ona će biti preporučena svim osobama starijim od 13 godina jer smatramo da sva deca u predškolskom i školskom uzrastu do 12 godine tu bolest preleže bez ikakvih komplikacija i bolje je da se imunitet stekne prirodnim putem. Za starije od 13 godina, nije neophodno, ali je preporučljivo da je prime vakcinu, ako sigurno znaju da nisu preležali a imaju dete u kolektivima ili planiraju još jedno dete - objašnjava dr Begović Lazarević.

Ona dodaje se bolest kod dece do 13 godina ispoljava u lakšom obliku i bez komplikacija, dok kod odraslih to nije slučaj.

- Kod odraslih uvodni stadijum, koji počinje sa temperaturom i malaksalošću, traje duže. Tempertura može biti i iznad 39 stepeni i teško se obara, ospa može biti gušća... Samim tim bolest duže traje - rekla je dr Begović Lazarević za Telegraf.rs.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

I u Institutu "Batut", u kom, takođe, kažu da trenutno nema prijavljenih epidemija, napominju da su kod dece ovčije boginje oboljenje sa blagim tokom, dok se kod odraslih može manifestovati teškim opštim stanjem praćenim visokom telesnom temperaturom i bolovima u mišićima i zglobovima.

- Posebno osetljive grupe, kod kojih varičela može biti teška bolest sa mogućim fatalnim ishodom su trudnice, novorođenčad i osobesa slabim imunim sistemom. Za njihovo lečenje je potrebna antivirusna terapijadok kod dece sa lakšim tokom bolesti varičela  zahteva simptomatsku terapiju, mirovanje, lakšu ishranu i održavanje čistoće kože tuširanjem - kažu u "Batutu" i dodaju da je tokom 2016. godine u Srbiji registrovano je 35.878 slučajeva obolevanja od varičele, i prijavljeni je 10 epidemija.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Inače, svako ko nije siguran da li je preležao ovčije boginje može da uradi serologiju odnosno da se testira. Ako test pokaže prisustvo Igg antitela, to je znak da je osoba preležala varičele.

Varičele, visoko kontagiozno oboljenje, prenose se respiratornim putema kao “kapljična” infekcija. Ispoljava se ospom na koži. Zaraznost kod obolelih traje oko dva do pet dana nakon pojave ospe. Bolest obično počinje iznenada, najčešće bez povišene temperature, pojavom ospe na raznim mestima po telu. Naredni nalet ospe se javlja nakon 12 do 24 časa, praćen skokom temperature. Ospa izbija u nekoliko naleta i najgušća je na licu i telu. Uvek je prisutna u kosmatom delu glave, a ne izbija na dlanovima i tabanima.

(Lj. Račić / lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • varicela

    13. januar 2017 | 18:54

    Moj sin je pre mesec dana prelezao.Prosao je super, 3 dana su mu izbijale, posle se susile i posle 7 dana je bio potpuno cist.Ukupno je u tom vrticu od 60 dece 20 dobilo boginje.Mnogo su zarazne i nama je lekar rekao da ga ne kupamo dok se ne suse jer ce mu inace ostati oziljci a ovde pise da treba dete da se kupa.

  • Kaca

    13. januar 2017 | 18:11

    U kojim vrticima???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA