Učenici plaćaju dolazak sveštenika na školsku slavu? Ministarstvo ogorčeno, traže izveštaj

- Ministarstvo uvažava autonomiju škola, ali i insistira da se odluke u školama, a posebno one koje se tiču finansijskog učešća roditelja, donose isključivo uz njihovu saglasnost - piše u saopštenju resornog ministarstva

  • 28

Učenicima "Vojvoda Mišić" u Beogradu traženo je da donesu po 100 dinara kako bi bio plaćen sveštenik za obeležavanje školske slave Svetog Save, a Ministarstvo je tim povodom tražilo detaljan izveštaj direktorke.

JOŠ MALO PA RASPUST: Trk na klizanje i plivanje, evo gde će biti besplatno u Beogradu

- Ministarstvo ne propisuje kako će škole obeležiti taj dan  -  da li uz sveštenika ili ne, lomljenje kolača, zakusku, priredbe... Ono na čemu insistira je dostojanstvenost i značaj samog dana, imajući u vidu da slavimo najvećeg srpskog prosvetitelja  -  Svetog Savu.

Ministarstvo uvažava autonomiju škola, ali i insistira da se odluke u školama, a posebno one koje se tiču finansijskog učešća roditelja, donose isključivo uz njihovu saglasnost - piše u saopštenju resornog ministarstva.

Ministarstvo prosvete Srbije je danas zatražilo od direktorke beogradske Osnovne škole "Vojvoda Mišić" detaljan izveštaj povodom pisanja medija da je od učenika tražen novac za sveštenika koji bi trebalo da učestvuje u školskoj slavi.

Medji su preneli da su nastavnice tražile od učenika nekoliko odeljenja škole "Vojvoda Mišić" u opštini Savski venac, da donesu po 100 dinara, da bi se platilo svešteniku za učešće u proslavi Svetog Save.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svestenik

    19. januar 2017 | 00:51

    Ja sam svestenik, nikada mi nije palo na pamet da uzmem novac od skole u kojoj sam sekao kolac ili svetio vodicu! Uvek ponesem za djake poklone . Ja sam bio djak i moja deca su djaci. Diduse, u vreme kada sam isao u skolu to nije bilo ni zamislivo da svestenik dodje da izvrsi bilo kakav obred. Ne razumem i svestenika ako zshteva da mu se izvrsi nadoknada, niti razumem direktoricu. Ako je takva situacija obavestiti Episkopa, dobicete drugog svestenika !

  • Jeretik

    19. januar 2017 | 11:51

    Ne propisuje ministarstvo , propisuje ustav , Srbija je sekularna drzava , sta traze popovi u skolama ?

  • Doberman

    19. januar 2017 | 00:15

    ne verujem ja u ovo, opet neki rijaliti shovovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA