≫ 

Najhumanija učiteljica u Srbiji: Digla sve na noge da se pomogne učenici kojoj je otac umro od gladi, jer se cela porodica hrani iz kontejnera

Dete je često bolešljivo, što nije ni čudo s obzirom na baraku u kojoj živi. Kuća nema ni vodu ni grejanje

  • 12

Učiteljica beogradske Osnovne škole “Filip Kljajić Fića” pokrenula je akciju pomoći učenici Oliveri Marković (10) čiji je otac Nebojša (62) preminuo od gladi i smrzavanja u noći između petka i subote.

Humanitarna akcija u Kikindi zagrejala tela i srca: Ako imaš donesi - ako nemaš odnesi!

Beograđani pomogli najugroženijima: Humanitarna akcija voditeljke eduTV-a

Jelena Šobot, učiteljica u ovoj školi, krajnje zabrinuta za život i zdravlje devojčice koja je jedno od šestoro Nebojšine dece, pokrenula je inicijativu da se pomogne porodici za koju tvrdi da živi u uslovima nedostojnim čoveka.

- Pretpostavlja se da je čovek umro ili od gladi, smrzavanja ili da se čak ugušio. Ne mogu to sa sigurnošću da kažem jer je obdukcija u toku. Oni žive praktično u kući od kartona.

- U sobi u kojoj deca spavaju smestili su smederevac na drva, a on se “grejao” u drugoj tako što je u nedostatku drva ložio u limenom lavoru gume, papir, odeću, ostatke sekundarnih sirovina, a inače je imao problem sa disanjem - navodi učiteljica za “Alo!”.

Prema njenim rečima Olivera je dobra i mila, divno dete koje u nastavi daje sve od sebe, razume se, koliko može jer je ometena u razvoju.

Često je bolešljiva, što nije ni čudo s obzirom na baraku u kojoj živi. Kuća nema ni vodu ni grejanje.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- To su strašni uslovi, posebno na ovakvim temperaturama. Dete je non stop bolesno, ima bronhitis, astmu, velike probleme sa disanjem. Sada je stalno prehlađena, a kako i ne bi bila kada sve vreme udiše paljevinu i spava u hladnom. A tek ne smem ni da pomislim šta bi doktori sve pronašli kada bi joj pregledali pluća.

- Zbog nehigijenskih uslova u kojima žive konstantno ima vaške, pa nosi maramu na glavi jer je šišaju na ćelavo, kako bi se zaraza povukla. Dete pati, to je devojčica... Pomalo je ometena u razvoju, u smislu da je nagluva, zbog toga ne može adekvatno da usvaja čitanje i pisanje, očigledno je da okolnosti u kojima živi uzimaju danak i to treba sprečiti dok nije sasvim kasno - kaže učiteljica.

Poslednjih meseci se porodica hrani iz kontejnera a takav život ne zaslužuje niko.

- Oliverina starija sestra ima 13 godina i takođe je učenica naše škole, ja poznajem tu decu i volela bih da im bilo ko pomogne na način na koji može. Mi se u okviru školskih aktivnosti organizujemo i prikupljamo pomoć za njih.

- Međutim, sada kada su ostali bez jednog roditelja bojim se da to više nije dovoljno, s obzirom da je majka pomalo nagluva i zbog takvog defekta teško pronalazi bilo kakav posao. U školi se trudimo da dobiju za džabe ono što je do nas, besplatne obroke i knjige. Ponekad Oliveru zadržim dodatno, jer ovde je bar u toplom - dodala je učiteljica.

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

Jelena je ispričala da se majkom Tatjanom Marković trenutno živi četvoro dece - dva sina od 21 i 16 godina i dve devojčice od 10 i 13 godina, a da su dve starije ćerke udate.

- Sestre su mi ispričale da je tata legao da spava i da su ga ujutru tek tako pronašli mrtvog. Za mene je ovo veliki šok, on je bio relativno zdrav, doktor koji ga je pregledao napomenuo je da bi uzrok smrti mogao imati veze s plućima - rekla je za "Alo!" Aleksandra Marković (21), Oliverina sestra.

- Ja mislim da je umro od hladnoće i gladi. Majka ne prima ni tuđu pomoć, ni socijalnu negu, to je što je. Najviše su im potrebna drva, jer je jako hladno, bojim se da se još neko od njih ne smrzne. Zatim hrana, odeća i posao za mamu - dodala je ona.

Svi koji su zainteresovani da pomognu porodici, novac mogu uplatiti na ime Olivere Marković na broj računa: 265000000487327328.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    31. januar 2017 | 13:01

    Hvala najpre divnoj i predusretljivoj uciteljici,koja je pokazala humanitarno srce!Bog joj pomogao ma gde bila!Postovana braco i sestre,dajte da svi koji mogu,da pomognu,da imaju topli kutak!Da se prehrane,da se deca skoluju,vidite da zele!Da odrasle zaposle!?Pozivam i resorna ministarstva da se sto pre ukljuce za pomoc nejakima!Hvala Telegrafu,na jos jednom humanom primeru,koji moze da posluzi,i ostalim srestvima informisanja!?

  • Tadija

    31. januar 2017 | 12:58

    Dajte sms

  • Перагеније

    31. januar 2017 | 13:33

    Свака част учитељици. Тога је све мање.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA