50 projekata koji će Beograd učiniti čudom od evropskog grada

U toku protekle godine započeto je 69 projekata i otvoreno preko 500 gradilišta

  • 16

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je danas 50 novih projekata koji će se realizovati u srpskoj prestonici u narednim godinama, a čiji je program za uređenje građevinskog zemljišta usvojila Skupština grada Beograda na poslednjoj sednici.

RAZMIŠLJATE O KUPOVINI NEKRETNINE? Ovo će biti cene kvadrata u Beogradu na vodi

On je podsetio da je samo u 2016. pokrenuto 69 projekata i otvoreno oko 500 gradilišta, dok je pre tri godine Direkcija za građevinsko zemljište izgradnju Beograda imala svega tri projekta.

Beograd na vodi

- Uveliko se gradi "Beograd na vodi”, počela je realizacija projekta na mestu bivšeg Saveznog MUP-a, od 60.000 kvadratnih metara. Uskoro se očekuje realizacija projekta na prostoru bivše kompanije Beko na Dorćolu.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Hotel Hilton i Central garden 

Ovo pitanje najviše muči Beograđane: Da li će radovi na Slaviji remetiti saobraćaj?

Uveliko se grade hotel Hilton i stambeni kompleks Centar garden u Dalmatinskoj ulici. Takođe kreće izgradnja stambenig kompleksa Voždove kapije u Vojvode Stepe, kao i nekoliko velikih šoping molova.

Postavlja se pitanje kako je moguće da sada ima toliko novih projekata, a da je ne tako davno i sa istim budžetom Grad Beograd imao samo tri projekta.

Odgovor je jednostavan, jer je sav novac bio ulagan samo u Most na Adi, a sada se novac građana i od ulaganja investitora raspoređuje ravnomerno u sve oblasti, s posebnim fokusom na prigradska naselja i izgradnju nedostajaće infrastrukture – ukazao je Vesić, gostujući na tv Hepi.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Izgradnja kanalizacije u Krnjači i fabrike za preradu otpadnih voda

On je naveo da je u tih 50 novih projekata predviđena izgradnja kanalizacije u Krnjači, u dužini od 80 kilometara, čiji nedostatak predstavlja najveći problem ljudi koji žive sa leve obale Dunava i najavio izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu. Vesić je podsetio da se trenutno slični kapitalni radovi obavljaju u Surčinu, kojim je predviđeno postavljanje 54 kilometara kanalizacine mreže, i najavio slične radove u Batajnici, Malom Mokrom Lugu, naselju Sunčani breg u Rakovici, Ulici Bore Stankovića na Vračaru.

- Svi  projekti koje ćemo raditi u narednm godinama biće finansirani ili iz budžeta ili kroz javno - privatna partnerstva kao što su, na primer izgradnja pet fabrika za preradu otpadnih voda ili deponije u Vinči.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

A sve sa ciljem da svaki stanovnik grada ima potrebnu infrasrtrukturu ma gde god živeo, ili da konačno izgradnjom fabrika za preradu otpadnih voda prestanemo da budemo jedina prestonica u Evropi koja taj sadržaj ispušta u svoje dve reke, što je nedopustivo – istakao je gradski mendžer.

On je najavio da će se posebna pažnja posvetiti zameni vodovnih cevi koje su u proseku stare između 30 i 40 godina, a desetina vodovoda između 50 i 100 godina, jer decenijama nije ulagano u infrastrukturu.

Takođe je nedopustivo u lošem stanju i putna mreža čija je prosečna starost oko 30 godina zbog čega, kao i u slučaju kanalizaije pripremamo desetogošnji plan obnove za koji je potrebno izdvojiti 700 miliona evra. To  je ogroman novac za Grad Beograd, koji ima 1.600 kilometara puteva, precizirao je Vesić.

On je ukazao da bi ti projekti bili i veći ili ostvarivi u kraćem vremenskom roku da Grad nije opterećen dugovima od prehodne gradske vlasti, koji su se popeli na 1,1 milijardu evra, kao i  nedostatkom novca od naknade za građevinsko zemljište koja se tada plaćala 10 odsto, što je ocenio kao organizovanu pljačku gradskog budžeta.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Investitori zainteresovani za deo oko reka i "Beograda na vodi"

Vesić je najavio nove velike projekte pored reka, jer pored "Beograda na vodi” veliki broj investitora je zainteresovan za taj pojas, koji je skoro potpuno neiskorišćen.

Takođe da će se raditi idejno rešenje budućeg tunela koji treba da poveže pojas od autobuske stanice do Pančevačkog mosta i time da smanji koncentraciju saobraćaja za 14 odsto, što je  ogroman uspeh.

A čemu će predhoditi proširenje Starog savskog mosta na po još dve saobraćajne trake, kao  i nastavak realizacije centra grada u pešačku zonu, najavio je  gradski menadžer.

Foto: beograd.rs Foto: beograd.rs

Fontana na Slaviji gotova do maja

–Fontana na Slaviji biće završena do maja, kako je i najavljeno, a do kraja godine imaćemo i potpuno uređenu saobraćajnicu od Slavije  do Veterinarskog fakulteta.

Takođe biće uređen i park između Slavije i Kralja Milutina, kao i potpuno rekonstruisanu Ruzveltovu ulicu sa biciklističkim stazama. Nastavljaju se radovi na Obilićevom i Kosančićevom vencu, kao i u Maršala Birjuzova, dok se uskoro očekuju radovi i na Studentskom trgu –  naveo je Vesić i najavio za 2018. početak velikih radova u Ulici kneza Miloša i dalja ulaganja u privredne zone.

Kada je reč o racionalizaciji školskog prostora, gradski menadžer je najavio za narednu sedmicu potpisivanje sporazuma između Grada Beograda i Ministrastva prosvete, posle detaljne analize koja rađena predhodnih meseci.

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

Racionalizacija školskog prostora

- Decenijama u nazad u Beogradu se niko nije bavio mrežom škola, pa danas imamo delove grada gde ima manjka učenika, a negde gde su škole prenatrpane.

Glavni dobitak je da će se kroz predviđenu racionalizaciju školskog prostora dobiti 2.045 novih mesta za decu iz predškolskog uzrasta, jer će pojedine škole biti pretvorene u obdaništa, ili neki delovi škola.

Poznato je da se u ovom trenutku na listi čekanja beogradskih vrtića nalazi 8.500 mališana, od kojih je 3.000 dece iz kategorije prioritetnih.

Ovom racionalizacijom omogućiće se novih 500 mesta za decu na Novom Beogradu, 700 mesta u Zemunu, čime će biti rešen problem nedostajućih mesta u toj opštini.

Foto: Profimedia/Fancy Foto: Profimedia/Fancy

Na Savskom vencu predviđeno je otvaranje 250 novih mesta, na Zvezdari 300, u Rakovici 280 i na Paliluli 75 nedostajućih mesta – naveo je Vesić i podsetio da je Beograd jedina lokalna samouprava, pored Novog Sada koja subvencioniše boravak dece i u privatnim vrtićima.

Takođe ovom racionalizacijom biće rešen prostor za Sportsku gimnaziju, kao i prostor Biološkog i Geografskog fakulteta, najavio je gradski menadžer i zahvalio se ministru Mladenu Šarčeviću na dobro obavljenom poslu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    5. februar 2017 | 14:10

    Trebalo bi uvesti I peti projekat, a to je vaspitanje pojedinih stanovnika Beograda. Bacaju otpatke, puse u liftovima, pustaju glasnu muziku, ne ciste posle nuzde svojih pasa, guraju se gde treba da se ceka u redu, sire traceve, cackaju nos, pretrcavaju na crveno, voze brze nego sto je dozvoljeno....

  • Nikola

    5. februar 2017 | 13:02

    Gospodine ? Mali . Pola Zeleznika vam nema kanalizaciju . Razmislite malo o tome. Smikanje centra , a unistavanje periferije je veoma ruzno i jadno .

  • zora

    5. februar 2017 | 13:53

    U redu sam da Beograd u svakom domenu bude svetski ali nije Srbija samo Beograd.Na 25km od auto komande je Tresnja,jadnica opstine Sopot koja ni danas nema vodu a o kanalizaciji i da se ne govori.Tokom leta nema padavina pa tako ni vode,ali ova zima je katastrofalna jer vode ni za lek.Smrzlo, puklo iscurelo i sve tako.Gradonacelnice,i mi smo Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA