EKSKLUZIVNO BORIS MALAGURSKI: Tri osobe su ubile Brisa Tatona!

Srpsko-kanadski režiser u intervjuu otkriva detalje koji do sada nisu bili poznati javnosti o ubistvu francuskog navijača 2009. Dokumentarac "Pretpostavka pravde" biće premijerno prikazan večeras u "Akademiji 28"

  • 30

Boris Malagurski, srpsko-kanadski režiser javnosti poznatiji kao srpski Majkl Mur, ekskluzivno za Telegraf.rs pretpremijerno otkriva segmente novog dokumentarca "Pretpostavka pravde", sa kakvim pretnjama se suočavao u životu i o svom cilju da film "Težina lanaca“ bude pušten na RTS-u.

Njegov novi dokumentarac "Pretpostavka pravde",  koji će premijerno biti prikazan 29. juna u bioskopu "Akademija 28" govori o ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine, u kojem režiser detaljnom analizom otkriva pravo lice pravde.

Počeli ste veoma rano da režirate dokumentarne filmove, prvi film koji ste snimili snimili ste sa 16 godina. S obzirom na to da se kroz filmove bavite kompleksnim temama, temom raspada Jugoslavije i temom života na Kosovu, odakle interesovanje za ovako nešto?

Na ideju sam došao zajedno sa Ivanom Rajović koja mi je pomogla da iznesem čitav dokumentarac na videlo. Da se razumemo, ovde nema ličnih motiva. Nisam navijač, niti sam ikada išao na fudbalsku utakmicu. Ovaj slučaj je jako uznemirijuć i kao čoveka me pogađa, smatram da su mnogi na nepravedan način postali žrtve  i ako svemu tome dodamo medijske spekulacije, do pravde se ne može lako ni doći. To upravo jeste moj cilj, da realističnom analizom, potkrepljenom argumentima, prikažem šta se zaista tamo dogodilo. Nešto tu očigledno "smrdi".

 Premijera filma je 29.juna u bioskopu "Akademija 28". Možete li nam ekskluzivno pretpremijerno otkriti detalje novog dokumentarca?

Dokumentarac je podeljen na više delova, ovo prvi put pričam u medijima, a prva dva su ključna. U prvom delu se govori o slučaju Stefana Veličkovića koji je uhapšen, iako je imao neosporiv alibi.  Policajac  mu je u toku tuče, koja je prethodila Tatonovom ubistvu, pisao kaznu za nepropisno parkiranje. Takođe, tu imamo i nelogičnost u slučaju navijača Jovana Karbića koji je bacio baklju i prvo pomislio kako je upravo on ubio Tatona. Posle se ispostavilo da je od baklje povređen sasvim drugi mladić, ali Karbić je, ipak, uhapšen po optužbi za ubistvo Tatona. Uhapšen je po pretpostavci, a ne prema jasnim razlozima i motivima.

Drugi deo se bavi pogledom medija, javnosti i političara u trenutku kada se ubistvo dogodilo. Naime, "zahvaljujući" medijskim spekulacijama, zaključeno je da je 14 osoba bacilo Tatona i da su odgovorni za njegovu smrt. Prema rečima kliničkog patologa Miroslava Busarčevića, takva situacija je nemoguća, za takav čin dovoljna je jedna ili maksimum tri osobe. Takođe, njihova osuda na 240 godina je apsolutno besmislena. Sada jeste smanjena  kazna, ali momci su zbog jednog ubistva osuđeni na isuviše godina. Pa čak i teroristi, koji ubijaju na desetine ljudi, dobijaju manju  kaznu. Takođe, nemoguće je da ih je 14 učestvovalo u ubistvu jedne osobe. Ima tu dosta nelogičnosti kojom smo se moja ekipa i ja bavili, ali nećemo dalje otkrivati, pogledajte film.

Teme koje u dokumentarcima analizirate bi se mogle nazvati "problematičnim" jer mnoge činjenice, dok se vaši dokumentarci nisu pojavili, nisu bile dostupne javnosti. Jeste li ikada dobijali pretnje?

Da, dobijao sam pretnje, nevezano za konkretno ovaj dokumentarac, jednostavno, bavim se, kako ste već rekli, kompleksnim i društveno-problematičnim temama i to se u neku ruku očekivalo. Pretnje su mi stizale najčešće putem mejla, ali mene baš briga, ako njima smeta to što ja radim, smeta i meni puno toga pa ćutim. Uostalom zar je bitno, svi ćemo mi umreti jednog dana, a ja kad ne bih radio ovo što radim, to ne bih bio ja.

 S obzirom na to da vaš prvi dokumentarac "Težina lanaca" nije htela da pusti nijedna televizija sa nacionalnom frekvencijom, između ostalog ni Javni servis,  kakvo prihvatanje medija očekujete za ovaj dokumentarac?

Moj cilj je RTS i uvek je bio. Što se tiče "Pretpostavke pravde", odmah nakon premijere, lično ću DVD sa dokumentarcem proslediti gospodinu Aleksandru Tijaniću i tražiti da se pusti na RTS-u. Ukoliko opet bude odbio, insistiraću na sve moguće načine. Zaista ne razumem, moji filmovi nisu ne znam kakvog sadržaja i smatram da je cenzura koju  on sprovodi besmislena.

Moj tzv. "spor" sa gospodinom Tijanićem traje od kada je izašao dokumentarac "Težina lanaca“. Sve se svelo u stvari na nesporazum i pitanje "ekskluzivnosti“, gde je gospodin Tijanić odbio da pusti film jer je navodno bio prikazan na "Hepi" televiziji, iako  to nije tačno.

Da stvar bude gora, pre nego što sam predložio da "Težina lanaca" bude puštena na RTS-u, film je pogledao direktor televizije "Beograd" Nikola Mirkov, koji je oduševljeno rekao kako film mora da se pusti na RTS-u i da je odličan. Međutim, gospodin Tijanić je odlučio.

Da li je protest ispred zgrade RTS-a povodom "Težine lanaca" kulminacija vaše prepirke sa gospodinom Tijanićem?

U neku ruku da, nikada neću posustati. Nastaviću da se borim za to da se "Težina lanaca" prikaže na RTS-u. U krajnjem slučaju, gospodin Tijanić neće doveka biti direktor, jednom će se i ovaj dokumentarac gledati na Javnom servisu. Pre protesta imao sam različite akcije kako bi uticao na to da se pusti film, čak je postojala akcija na Fejsbuku "Zovi Tijanića“, gde smo samo iznervirali njegovu sekretaricu koja je primala više stotina poziva dnevno. Takođe, ono što pokazuje da i dalje nisam digao ruke od ovog filma je već pomenuti  protest ispred RTS-a čije ćemo efekte tek, nadam se, videti.

Pogledajte trejler dokumentarca "Pretpostavka pravde":

(Isidora Danić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Potpuno sam iznenadjena?

    29. jun 2012 | 15:05

    Da li je ''osveta'' ako robija neko ko nije ucestvovao ili bio udaljen 5 metara?Da li je ''neduzan covek'' huligan i navijac Francuskog Tuluza,svestan koji rizik nosi sedenje u centru Beograda?''Neduzna smrt'' skocio covek iz straha u garaze(nije dokazano)?Da nije mnogo 240 godina robije?!Ne pravite od Tatona cvecku i velikomucenika,budimo objektivni...Uostalom Ljiljana,o kakvoj osveti pricas?Ti hoces osvetu za neduznu smrt?Trazis odmazdu?Idi zeno kuvaj rucak,peri ves,pajaj prasinu ili radi nesto pametnije nego sto brabonjas ovuda...

  • Alex Ilic

    29. jun 2012 | 09:22

    Necu ja da pricam kao neki vatreni navijac, vec kao covek, pa sam ovaj sudski sluzbenik kaze, "Uredu je sto ja ne znam sve odgovore" On bre ne zna sve odgovore o tome ko je ubio Brisa Tatona... Covek iz TUZILASTVA NE ZNA !!?!

  • aleksandar

    29. jun 2012 | 21:06

    kakav taton sta pricate o njemu .a sta ce mo sto su francuzi ubili sina naseg reprezentativca pre deset dana.kakav taton.hoce li neko pricati o nasem detetu.mamu im jebem francusku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA