Nova fabrika soje vredna 14 miliona evra u Obrenovcu početkom naredne godine (FOTO)

Gradonačelnik Mali obišao radove. U fabrici će biti zaposleno 90 ljudi

  • 2

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio je danas radove na izgradnji fabrike za preradu sojinog zrna u Obrenovcu, koja će biti završena početkom naredne godine i zaposliti 90 ljudi. U pitanju je nova investicija „Bankom grupe”, koja u ovoj beogradskoj opštini već ima fabriku soje i svoje proizvode plasira na tržišta 27 zemalja sveta.

INVESTICIJA 14 MILIONA EVRA

Mali je rekao da je to još jedno veliko gradilište na teritoriji Beograda, te da je ta investicija veoma bitna, naročito za građane Obrenovca.

Ova investicija je vredna 14 miliona evra, soja je organska, nije genetski modifikovana, nabavlja se od domaćih proizvođača i najveći deo proizvoda je namenjen izvozu. Sve to potpuno opravdava naše investicije u poljoprivredu. Ove godine smo obezbedili četiri puta više subvencija za poljoprivrednike nego prošle godine. Imali smo subvencije u oblasti ratarstva, stočarstva, pčelarstva, 35 traktora je dobilo svoje vlasnike, i sa tom politikom ćemo nastaviti jer poljoprivreda ima veliki potencijal – istakao je Mali.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, Grad Beo (FOTO)grad podržava domaće privrednike, zapošljava domaću građevinsku industriju, i kroz izvoz se ostvaruje dobar spoljnotrgovinski deficit.

– U protekle tri godine smo u Beogradu napravili veliku promenu, sada je to grad kranova, dizalica. Više od 500 gradilišta imamo u ovom trenutku, ali i veliki broj fabrika koje se grade. Postoji poverenje investitora i grade se ne samo tržni centri već i fabrike. Meita jedan i dva zapošljava hiljade ljudi u Obrenovcu, dogovorili smo i veliku investiciju za Lazarevac, koji će uskoro imati fabriku iz oblasti tekstilne industrije, a radimo i na privlačenju novih investitora u Mladenovac, Surčin i druge opštine. To pokazuje da se situacija u Beogradu i Srbiji menja – naglasio je gradonačelnik.

OBRENOVAC OPŠTINA BUDUĆNOSTI

Govoreći o opštini Obrenovac, Siniša Mali je naveo da se ona u poslednje tri godine dosta promenila i da postaje opština budućnosti. Kako je rekao, tu se gradi i kanalizaciona mreža u ukupnoj vrednosti od dva miliona evra, gradi se most Beograd–Obrenovac, auto-put, a uskoro će biti i položen kamen temeljac za ritejl park.

– Na takav način menjamo svaku opštinu, želimo da poboljšamo kvalitet života i izjednačimo sve delove grada – rekao je Mali i zahvalio investitoru na novoj fabrici u Obrenovcu i novim radnim mestima, kao i predsedniku opštine Miroslavu Čučkoviću i njegovom timu koji je, kako je naveo, zaslužan za nove investicije, obnovu infrastrukture i nova radna mesta.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Čučković je kazao da su se predstavnici te opštine trudili da motivišu privatni sektor, te da će nova fabrika iz prehrambene industrije pružiti priliku mladima koji su se školovali u toj struci.

– Velika je vest da je najveći rast investicija u Obrenovcu i proporcionalno tome je pad zaposlenosti u ovoj opštini. Veliku podršku smo imali od gradonačelnika i njegovog tima – naglasio je Čučković i dodao da će se investicije nastaviti, te da će se truditi da u industrijskoj zoni bude još jedna investicija u oblasti metalskog kompleksa.

Zamenik generalnog direktora „Bankom grupe” Mladen Pešut rekao je da će najnovija investicija „Bankom grupe”, takozvana heksanska ekstrakcija za preradu soje, uposliti 90 ljudi, koji će blagovremeno imati i dodatna usavršavanja iz te oblasti. Nova fabrika će, dodao je, omogućiti proizvodnju novih proizvoda koji su namenjeni za izvoz.

On je zahvalio Gradu Beogradu i Opštini Obrenovac na podršci i pomoći prilikom realizacije novog projekta.

(Telegraf.rs/Beokom)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gmo??

    11. maj 2017 | 16:40

    Koliko znam danas sw zanemarljivo male konvencionalne kolicine soje proizvode. Daj Bože da to nije genetski manipulisana soja i ako jeste, da to neko zaustavi...

  • Србин77

    11. maj 2017 | 16:37

    Gmo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA