≫ 

Ozbiljne tvrdnje Vašington posta: Donald Tramp otkrio poverljive informacije RUSIMA!

Jedan od visokorangiranih zvaničnika iz Bele kuće preduzeo je korake kako bi smanjio štetu i pozvao CIA i Nacionalnu bezbednosnu agenciju.

  • 0

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp otkrio je veoma poverljivu informaciju ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i ruskom ambasadoru u SAD Sergeju Kisljaku, tokom njihovog susreta prošle nedelje o Islamskoj državi i potencijalno ugrozio obaveštajni izvor, piše danas "Vašington post", pozivajući se na američke zvaničnike.

"Novi nivo izopačenosti": SAD tvrdi da Sirija koristi krematorijum da sakrije masovna ubistva (FOTO)

Donald Tramp je na taj način navodno otkrio visoko poverljive informacije ruskim gostima koji su boravili u Beloj kući i na taj način ugrozio izvore koji su od kritičnog značaja u prikupljanju podataka o Islamskoj državi.

Informacije koje je tako Tramp otkrio su Americi dostavljene od strane jednog američkog partnera preko dogovora o deljenju informacija, a zbog osetljivosti te operacije, detalji informacija nisu poznati ni američkim saveznicima i pristup njima je ograničen čak i u samoj američkoj vladi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Izvor nije dao dozvolu SAD-u da podeli taj materijal sa Rusijom i zvaničnici su izjavili da je Trampova odluka da to učini ugrozila dalju saradnju sa neimenovanim američkim saveznikom koji ima pristup važnim informacijama i unutrašnjim krugovima Islamske države, prenosi Dnevnik.hr.

U svrhu ublažavanja potencijalno počinjene štete, osoblje Bele kuće preduzelo je posebne mere pa su kontaktirane Centralna obaveštajna agencija i Nacionalna sigurnosna agencija.

- Tramp je odao više informacija Rusiji nego što smo ih preneli našim saveznicima - izjavio je jedan od zvaničnika Bele kuće.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

S obzirom da predsednik ima ovlašćenja da deklasifikuje državne tajne, on zapravo nije učinio ništa protivzakonito. Sa druge strane, Trampov savetnik koji je takođe prisustvovao sastanku, tvrdi da Tramp nije otkrio niti izvor niti metode koje već do tada nisu bile poznate javnosti. NSA i CIA se nisu oglasile po pitanju problema, iako su od njih to tražili.

Zanimljivo je da se ovo dogodilo odmah dan nakon što je Donald Tramp smenio šefa FBI-a, Džejmsa Komija, navodeći da Komi nije sposoban efikasno da vodi FBI. Njega je 2013. godine za šefa postavio bivši predsednik Barak Obama, a u trenutku otkaza, Komi je bio glavni nadzornik u istrazi o navodnim vezama Trampovog izbornog tima sa Rusijom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

To je uznemirilo i predsedništvo Trampove republikanske stranke koja je zatražila objašnjenje najnovijeg curenja bezbednosnih informacija, piše BBC.

Senator iz redova Demokratske stranke Kris Mrfi je rekao da je ovakav potez američkog predsednika "vrlo zabrinjavajući trend nemarnog ponašanja aktualne administracije".

- Ako je ova priča istinita, to je još jedna cigla u zidu koja potvrđuje vrlo uznemirujuće veze Trampa sa ruskom Vladom - rekao je Mrfi, prenosi Vašington post.

Dik Durbin, senator iz redova demokrata, izjavio je kako je ovaj Trampov postupak bio "opasan i bezobziran".

Paul Rian, portparol republikanaca, rekao je da nema načina na koji bi saznali šta je sve tačno Tramp rekao Rusima, ali "sigurnost građana SAD-a je najvažnija", piše BBC.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Državni sekretar Reks Tilerson izjavio je u saopštenju da se "raspravljalo o prirodi specifičnih pretnji, ali nije bilo priče o izvorima, metodama ili vojnim operacijama".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA