Bik Disko je jedini beogradski Kazanova: Oplodio čak 150.000 krava! (FOTO)

Zbog svoje težine od tonu i po, ne može da naskače na krave jer bi ih povredio, pa za uzimanje doza semena služe i bikovi

  • 1

Jedini živi bik koji je najviše krava oplodio u Srbiji je bik Disko iz Stočarsko-veterinarskog centra "Krnjača" u Beogradu. Dao je čak 150.000 doza semena za oplodnju junica.

Upoznajte najvećeg bika (1.980 kilograma) Novosadskog sajma: Kokan je pravi šampion, a početna cena mu je 4.500 evra! (FOTO)

Bik je ceo život proveo u lancima. Krenuće vam suze kad mu vidite reakciju kad su ga oslobodili (VIDEO)

Zbog svoje težine od tonu i po, ne može da naskače na krave jer bi ih povredio, pa za uzimanje doza semena služe i bikovi.

- Priplodni bikovi su velike životinje, prosečne težine od 1.100 do 1.200 kilograma, a Disko je malo teži i došao je do tonu i po. Upravo zbog toga ne skače na krave, jer je težak, već na bikove, i to dva do tri puta nedeljno - kaže dr Igor Prka, veterinar specijalista reprodukcije steriliteta i veštačkog osemenjivanja u Stočarsko-veterinarskom centru "Krnjača".

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Uzimanje semena je vrlo rizično i čovek mora da bude vrlo obazriv da ga bik ne bi povredio.

- Ispod bika je čovek koji je u poziciji da uzme seme. On koristi veštačku vaginu, koja se biku podmeće da ejakulira. Seme odnosimo u laboratotriju, gde se ispituje i razređuje i gde se prave doze za osemenjivanje.

- Okruženje mora biti poznato biku i prilikom uzimanja semena mora biti tišina kako ga nešto ne bi omelo. Pod ne sme da bude klizav kako bik ne bi pao na čoveka koji se nalazi ispod njega sa veštačkom vaginom - kaže dr Prka.

Disku udovoljavaju na razne načine je rod toga zavisi klvalitet semena.

- Nije isto da li će posle jednog skoka dati 100 ili 1.000 doza, što se kod bikova dešava. On u proseku daje 300 do 400, ali se dešava i da da 1.000 doza po skoku. Upravo zbog toga vodimo računa o svemu što ga okružuje, jer mesta za greške nema - objašnjava dr Prka.

Vode ga čak i na pedikir dva do tri puta godišnje i tada mu se sređuju kopita jer teška životinja mora da ima zdrave noge. Vodi se računa i o njegovoj frizuri, pa ga s vremena na vreme i šišaju.

Kako je bik Disko genomski testiran, znalo se još dok je bio tele da će biti vanserijska životinja.

- Disko je kao tele ukazivao na to da će imati vrhunski genetski materijal. Na osnovu poređenja njegovih gena s već proverenim i potvđenim najboljim bikovima iz Evrope i sveta, uvideli smo da ima te osobine, koje će verovatno preneti na potomke. Već je to i potvrđeno u praksi, jer su njegove ćerke na farmama počele sa laktacijama, koje su pokazale visoku mlečnost. Krave na svet lako donose telad, a na svoje potomke prenosi i dugovečnost - ističe dr Prka za "Alo".

Na njegovu jedinstvenost, uticalo je vrhunsko poreklo jer Diskova majka Cinoba je jedna od najboljih austrijskih krava i prava je "fabrika bikova". Bik je izložen na Novosadskom sajmu u okviru Poljoprivrednog sajma do petka. Doza stočnog kazanove, koji ima na hiljade potomaka, košta oko 400 dinara.

Priplodni bikovi žive do 10 godina, a kako ovaj ima sedam godina i od njega se očekuje još najmanje 150.000 doza semena, što iznosi na desetine hiljada evra.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Суд

    19. maj 2017 | 14:59

    Овај Диско ме подсећа на неке са естраде.Или спортисте.Или политичаре.Или....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA