≫ 

Centar Beograda zatvoren zbog Spasovdanske litije (MAPA)

Ulice na trasi kojom će proći Spasovdanska litija biće sukcesivno zatvarane od 9,30 do 15 časova

  • 0

U Beogradu će danas, u čast krsne slave grada Vaznesenja Hristovog - Spasovdan, biti održana Spasovdanska litija, zbog koje će ulice na trasi kojom će ona proći biti sukcesivno zatvarane od 9,30 do 15 časova.

Sutra slavimo Spasovdan: Ovu jednu stvar nikako ne smete da uradite

Litija će krenuti iz porte Vaznesenjske crkve u 11.30, a prethodno će biti održana liturgija.

Trasa litije je sledeća: Ulica admirala Geprata (početak ispred Crkve Svetog Vaznesenja), Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana), Kralja Milana, Terazije (zaustavljanje pet, 10 minuta ispred hotela "Moskva"), Knez Mihailova, Pariska (zaustavljanje ispred Saborne crkve), Ulica kneza Sime Markovića, Pop Lukina, Brankova, Kraljice Natalije (od Zelenog venca do Dobrinjske) i Dobrinjska ulica.

Zbog toga će od 9.30 do 11 časova, za motorni saobraćaj biti zatvorena Ulica admirala Geprata (od raskrsnice sa Balkanskom i Gavrila Principa do raskrsnice sa Dobrinjskom ulicom, kao i ulaz u Ulicu admirala Geprata iz pravca Kneza Miloša).

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Od 11 do 14 časova - za vreme prolaska litije, zatvaraće se za saobraćaj deonice litije i kako povorka bude prolazila, tako će se saobraćajnice na trasi otvarati za saobraćaj.

Takođe, od 10 do 15 časova, biće uklonjeni svi privremeni montažni objekti (pokretni prodajni objekati i bašte otvorenog tipa), koji ometaju trasu litije.

- Građani se mole da od 10 do 14 časova zbog održavanja litije ne parkiraju svoja vozila u Ulici admirala Geprata, od Dobrinjske do Ulice kneza Miloša, zatim u Dobrinjskoj na potezu od Ulice kraljice Natalije do Admirala Geprata, i na taksi stajalištu na Terazijama, jer će ih JKP "Parking servis" uklanjati - navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje.

Foto:Printskrin/Youtube Foto:Printskrin/Youtube

Tokom litije će ulicama Beograda prvi put biti prenete mošti Despota Stefana Lazarevića, najavljeno je u Skupštini grada.

Predsednik Pravoslavno-sportskog društva "Sveta Srbija" Dimitrije Stikić kazao je da će prvi put na litiji učestvovati učenici od petog do osmog razreda 30 osnovnih škola iz opština Palilula i Čukarica.

- Očekujemo od 1.000 do 2.000 dece na ovogodišnjoj litiji. To su naši najbolji đaci... I time ćemo promovisati i znanje na gradskoj slavi -kazao je Stikić i dodao da će deca biti dovedena i vraćena gradskim prevozom i imati slobodan dan u školi.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

On je kazao da će se deca tokom slave "družiti sa poznatim ličnostima - Željkom Vasićem, Nevenom Božović, Nikolom Rokvićem, Slobodanom Trkuljom.

Spasovdan je kao beogradsku slavu odredio despot Stefan Lazarević 1403. godine, kada je Beograd postao prestonica Srbije. Tada su ustanovljeni i gradski grb i zastava. Proslava gradske slave prekinuta je 1947. godine, a kao slava Beograda ponovo se slavi od 1992. godine.

Gospodnje ili Spasovdan pokretni je praznik koji se uvek slavi šestog četvrtka nakon Vaskrsa.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Mondo)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA