≫ 

Jagoda (64) je pobegla od sina i muža koji su je mučili: Sad živi u ostacima izgorele kuće, bez struje, vode i hrane (FOTO) (VIDEO)

Na njenoj kući nema vrata ni prozora. Nema krevet. Dok spava, udiše smrad paljevine. A ipak, ova hrabra žena je uvek nasmejana

  • 34

Imala je sve. Bar je tako mislila. Radila je u Domu zdravlja i obezbedila svojoj porodici sigurnost. Nije im bilo dovoljno. Trpela je zlostavljanje dugo. Maltretirali su je muž i sin narkoman. A onda je prelomila. Jagoda Ilić (64) je pre deset godina uspela pobeći od nasilja u porodici. Pobegla je od svih i "skućila se" u straćari na vrhu brda u Umci. Od tada živi među golim zidovima i nedostaje joj sve. Uvek je sama, okružena divljinom, bez vrata, prozora i nameštaja. Bez struje i vode. Uglavnom gladna i sa traumom koju su joj naneli u porodici i komšiluku.

Ova žena je bila 30 godina medicinska sestra: Trpela je porodično nasilje i na kraju je morala da POBEGNE od kuće. Sada živi u VRLO NEHUMANIM uslovima (FOTO)

Kada čovek doživi veliki stres u životu, posle toga mu ne treba mnogo da bi živeo u miru sa sobom. Tako je i sa Jagodom. Dočekuje nas ispred oronule kuće nasmejana, okružena vernim prijateljima, psima. Ne prestaju da laju. I nekako mi je drago zbog toga. Bar je bezbedna.

- Oni me štite. Bolje čuvare od njih ne mogu imati - kaže nam.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zbog prizora koji vidim oko nje, osećam tegobu u stomaku. I veliku nemoć. A Jagoda ne prestaje da se smeši. Osećam se još gore.

Uvodi me u kuću da bi mi pokazala u kakvim uslovima živi. Odmah vidim da tu uslova nema. Nedostaju vrata i prozori. Nedostaje pod. O nameštaju je suvišno i govoriti. Cela kuća se oseća na garež i paljevinu jer Jagoda živi u kući koju je jednom zahvatio požar.

Zapravo, živi u onome što je ostalo posle velike vatre.

Sama.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Mnogo volim sunce, i da budem napolju - govori mi spolja. Dok udišem isparavanja paljevine u potpunom mraku, u podne, jasno mi je zašto joj se ne ulazi i zašto bi pre dane provodila napolju.

Gledam u nešto što bi trebalo da bude krevet, ili su to ostaci dve fotelje od kojih napravi improvizovanu postelju. Nisam sigurna, ali mi je jasno da se na tome ne može spavati.

- Dobila sam jastuk juče. Zamislite, nov! Prvi put sam lepo spavala posle 10 godina - dobacuje, ponovo spoja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Zimus je bilo strašno. Osećala sam kao da mi se Sibir uvukao u prostorije i neće da izađe. Dok sam spavala, sneg mi je napadao unutra, ni šporet nije pomogao. Nikako nisam mogla da zagrejem sebe i životinje - priseća se Jagoda dok joj u očima primećujem strepnju od nove zime.

Pored kreveta, cveće u saksiji. Jedini život u ovoj turobnoj sadašnjosti, ali i znak koliko jadna žena žudi za srećnijom budućnošću.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Nisu meni kontejneri strani. Dugo sam se iz njih hranila. I ja, i moji psi. Uhvati glad, pa krenemo noću, zajedno. Oni i ja. Po kiši i snegu. Idu i oni sa mnom, pa mi nekako lakše - priča mi spuštenog pogleda, dodajući da ju je sramota zbog svega toga.

Sramota. Nju.

Na jedinom svetlom mestu u kući, vidim jedinu uramljenu fotografiju. Na njoj mladić koji je Jagodi vratio nadu, pokazavši joj da nije sramota biti siromašan. Sramota je ne pomoći.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Prolazio sam ovuda i video je kako sedi na panju, pored vatre. Na njenom licu su se videle tolika tuga i beda da nisam mogao da prestanem da razmisljam o tome danima. Znao sam da moram da se pokrenem - kaže nam Nikola Romčević (25), kog Jagoda sada već doživljava kao sina. Iako nije. Iako ima sina koji je se stidi.

Nikola se pokrenuo, ali je prodrmao i ljude oko sebe. Rešio je da skupi dovoljno sredstava kako bi jadnoj ženi obnovio kuću, ali i kako bi joj obezbedio uslove za život kakve svaki čovek zaslužuje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Jagoda je neverovatna, toliko dobre energije ima u sebi, trudi se da bude vesela i stalno se smeje, iako su je bližnji i život toliko namučili. Mnogo sam naučio od nje o životu. Potresla me je ova priča i znam da mogu da joj pomognem. Nažalost, ne sam - dodaje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nikoli se već javilo dosta poznanika koji žele da doniraju građevinski materijal kako bi joj zakrpili kuću, verovatno će se organizovati i neke humanitarne večeri.

Ali, Jagodi treba bukvalno sve, jer ona nema ništa.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Garderoba, donji veš, posteljina, ćebad, nameštaj, novac, hrana, bukvalno sve ono što i vama treba kako biste preživeli dan. Ako imate nešto od toga, stari nameštaj koji vam skuplja prašinu, garderobu koju se spremate da bacite, javite se i ja ću vas odvesti da joj to predate ili ću joj sam odneti - kaže Nikola noseći u ruci fenjer.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Trebalo bi da joj on makar malo osvetli prostoriju u kojoj spava. Ali to nije rešenje.

Ukoliko mislite da na bilo koji način možete pomoći Jagodi, pišite nam na j.stakic@telegraf.rs i mi ćemo se pobrinuti da pomoć stigne do nje. 

Daljinac baner

(J. Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drug

    26. maj 2017 | 21:24

    Nikola je kralj od decka znam ga od ranog detinjstva njegova prica je isto dosta teska ali se decko trudi da prevazidje sve nedace i tegobe u zivotu i pomaze svakome od ljudi do zivotinja cak i ovaj pas sa njim na slici je kod njega jer mu je trebala pomoc pa su se toliko sprijateljili da kroz beograd idu svuda zajedno...pomozimo jagodi, ugledajmo se na nikolu! Dzoni samo napred brate car si

  • Dragan

    26. maj 2017 | 22:46

    Vazno je da avganistanci imaju sve.

  • Јасмина

    26. maj 2017 | 22:46

    Увек има добрих људи,тако да ће и Јагоди бити урађено све да би могла живети у условима достојним човека...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA