Oglasio se Gradski zavod za javno zdravlje povodom smrada koji guši Beograđane

Preporuke se naročiio odnose na decu, stare, trudnice, dojilje i osobe sa hroničnim bolestima (kardiovaskularna i respiratorna oboljenja)

  • 8
Vinča, Deponija u Vinči Foto: Beoinfo

Povodom požara koji je danima unazad aktiivan na deponiji u Vinči u beogradskoj opštini Grocka, oglasio se Gradski zavod za javno zdravlje Beograd sa informacijom da se trenutno vrše merenja kvaliteta vazduha, baš kao i u prethodnih 48 sati.

PANIKA U BEOGRADU: Ponovo gori deponija, smrad iz Vinče raširio se rano jutros po celom gradu (VIDEO)

- Uvidom u rezultate koji se dobijaju iz mreže mernih mesta redovnog kontinualnog monitoringa kvaliteta vazduha koji sprovodi GZZJZ Beograd, nije konstatovano prekoračenje osnovnih zagađujućih materija koje su obuhvaćene Programom kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji Beograda - rekli su iz ove institucije i naglasili da su te materije: ugljen monoksid, azotni oksidi, sumpor dioksid, suspendovane čestice ispod 10 mikrona (PM10), prizmeni ozon.

Rezultati sa 4 dodatna merna mesta, na kojima se mere parametri koji nisu obuhvaćeni redovnim monitoringom, za pojedine parametre će biti dostupni do kraja dana nakon završetka laboratorijskih analiza koje su u toku.

- Koncentracije zagađujućih materija u vazduhu na teritoriji Beograda redovno se prate na 24 merna mesta/stanice iz mreže redovnog monitoringa. Posebna pažnja usmerena je na naselja Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi ćuprija, Karaburma, Krnjača, Kotež, Borča, Mirijevo, Zvezdara, ali i na ostale delove grada koji mogu biti pod uticajem, čak iako se nalaze na značajnoj udaljenosti od deponije, jer meteorološki uslovi, naročito noću i u ranim jutarnjim satima, pogoduju širenju zagađujućih materija na veće udaljenosti - piše u saopštenju.

 

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pored toga, Mobilna ekotoksikološka jedinica Gradskog zavoda obilazi teren i vrši trenutna merenja zagađujućih materija, o čemu će izveštaj stići u toku dana.

- U skladu sa poslednjim rezultatima, praćenjem razvoja situacije i informacijama dobijenim od građana, Gradski zavod za javno zdravlje konstantno prati situaciju i planira dalje korake vezano za merenje kvaliteta vazduha pri čemu su bitne i informacije dobijene od ostalih relevantnih institucija - piše.

Preporuke za ponašanje građana:

- Kada osetite neprijatan miris (miris zapaljene materije) povucite se u zatvoreni prostor i zatvorite prozore.

- Preporuke se naročiio odnose na decu, stare, trudnice, dojilje i osobe sa hroničnim bolestima (kardiovaskularna i respiratorna oboljenja)

Video gustog dima sa deponije pogledajte ovde:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V-68

    10. jun 2017 | 12:36

    Alo gospodo iz vlasti, preduzmite nesto. Sinoc je u naselju Konjarnik bio uzasan smrad i gust dim kao magla u Londonu. Dovoljno smo otrovani ne treba nam vise.

  • Н. С

    10. jun 2017 | 13:02

    Па нисте валда мислили да ће рећи да је штетно. Па све што нам они понуде, чак и смрад, је за наше добро. Срамота.

  • Stop lazima

    10. jun 2017 | 12:33

    Dokle bre vise da nas lazete. Prosle godine kad je isto ovako smrdelo rekli ste da su to farme PKB-a. Smrdelo je na fekalije a ne na zapaljeno djubre. KO je ovde luda ja neznam ali da lazete za sve pare ovaj narod to znam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA