TELEGRAFOV VREMEPLOV: Evropski tramvaji na beogradskim šinama (FOTO)

Za 120 godina tramvajskog saobraćaja u prestonici, šinama su "prodefilovali" tramvaji iz mnogih evropskih zemalja

  • 1

Prva tramvajska linija u Beogradu u saobraćaj je puštena 14. oktobra 1892. godine. Za proteklih 120 godina, šinski saobraćaj u prestonici je napredovao, mreža linija je proširena, a putnike iz godine u godinu prevozi sve više tramvaja. Ipak, u šarenilu ovih šinskih vozila da se primetiti šta u zemlji nije napredovalo - proizvodnja istih. Zbog toga ih već godinama uvozimo iz evropskih zemalja.

Među prvim tramvajima koji su stigli iz inostranstva bili su, osamdesetih godina, čuveni "belgijanci". Oni su se najpre pojavili na linijama 3, 9 i 10 i bili su prvi gradski prevoz čije je unutrašnje osvetljenje bilo neonsko.

Negde u istom periodu iz tadašnje Čehoslovačke u Beograd su stigli tramvaji "Tatra T4D". Za razliku od "belgijanaca", kojih na beogradskim ulicama više nema, na ovu čehoslovačku "pulenku" i dalje možete "nabasati" u saobraćaju, uglavnom na liniji 6.

Osamdesete su ostale u istoriji, a devedesete su Beograd, izgleda, sačekale nespremnog, pa skoro dvadeset godina nije bilo nabavke novih tramvaja. Tek je 1997. godine stigla još jedna "tura" "Tatre KT4" iz iste zemlje, od koje su u međuvremenu nastale Češka i Slovačka.

Iako to deluje neobično i nestvarno, Beograd se na kraju 20. veka ozbiljno promenio. Umili su ga, sprali sa njega talog minule decenije i otvorili ga prema Evropi. Prigodno, iz Evrope, tačnije iz Švajcarske, za građane evropskog Beograda 2001. godine stigli su tramvaji "Duewag" .

Godinu za godinom, već čitavu deceniju, Beograd hrabro gazi ka "porodici evropskih naroda". Da mu na tom putu pomognu ovoga puta odlučili su Španci, koji su 2011. godine poslali "KAF" tramvaje. Novi prestonički lepotani su niskopodni, klimatizovani i po prvi put imaju displeje, koji putnike obaveštavaju o narednoj stanici.

(Milica Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dufko

    29. jul 2012 | 16:35

    Tramvaji KT4YU su došli '80-ih u BG a svega par modernizovanih je došlo '97-me.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA