Beograd 13. jula dobija partnera za deponiju u Vinči

- Prva faza sanacije deponije trajati dve do tri godine, a rezultati će se, kaže, videti u narednih sedam do osam godina - rekao je gradski menadžer Goran Vesić

  • 1
Vinča, Deponija u Vinči Foto: Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je danas da će 13. jula Beograd dobiti partnera za deponiju "Vinča", sa kojim će u narednim godinama biti rešen problem jedne od 10 najugroženijih deponija u svetu, a na ovoj lokaciji biće zaposleno još 300 ljudi.

Šokantan snimak Google Maps: Beli dim iz Vinče vidi se u svemiru! (FOTO)

Otpad iz Vinče pretvaraće se u struju: Uskoro rešenje najcrnje ekološke tačke u Evropi

Vesić je, tokom obilaska "Vinče", rekao da će prva faza sanacije deponije trajati dve do tri godine, a rezultati će se, kaže, videti u narednih sedam do osam godina.

- Smatra se da je ova deponija jedna od 10 deponija koje su najugroženije na svetu, dve su u Evropi, jedna ovde, a jedna u Ruskoj Federaciji. Mi smo pokrenuli postupak uređenja ove deponije, a to podrazumeva postupak remidijacije, njeno potpuno zatvaranje i tretiranje novog otpada kroz reciklažu - rekao je Vesić.

Printskrin: TV Pink Printskrin: TV Pink

On je objasnio da je 2015. godine Skupština Grada Beograda donela odluku o javno-privatnom partnerstvu, a u oktobru te godine je izabrano pet kompanija, od 11, koliko se javilo na poziv da učestvuju u rešavanju problema deponije u Vinči.

- Narednih dana, 13. jula, biće otvaranje ponuda i tada ćemo dobiti partnera koji će ubuduće, u narednih 25 godina sa nama rešavati problem ove deponije - kazao je on i rekao da će vrednost investicije iznositi 300 miliona evra.

Printskrin/Google Maps Printskrin/Google Maps

Od te sume, 100 miliona evra se planira za remidijaciju i zatvaranje postojeće deponije.

- To je prvi deo posla, a onda posle je izgradnja i postrojenja za preradu otpadnih voda, postrojenja za reciklažu, postrojenja za toplotnu energiju, za izvlačenje metana iz same deponije, i ostalo. Na deponiji će biti otvoreno do 300 novih radnih mesta - najavio je gradski menadžer i dodao da Grad priprema izgradnju i pet fabrika za preradu otpadnih voda u Beogradu.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović, objasnio je da je deponija u Vinči, koja se prostire na 70 hektara, ustvari, smetlište a ne deponija.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Mi je zovemo deponija ali ona u pravom smislu te reči to nije. Ovo je jedno veliko smetlište gde odlažemo otpad i smeće iz Beograda. Mi smo učinili zaista sve što smo mogli, da ugasimo i lokalizujemo požar na deponiji - rekao je Mladenović.

On je kazao da je tokom proteklih mesec dana, dok je bila krizna situacija, na deponiju doneto 65.000 tona zemlje, a da je požar bio na šest mesta na površini od 20 hektara.

- Pored toga smo 10.000 tona vode sipali na ovom prostoru, tretirali smo prostor i sa algama, negde oko 6.000 tona, i oko 5.000 tona jedinjenja za sprečavanje požara - naveo je Mladenović.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je kazao i da još uvek nije sigurno da li su svi požari ugašeni te da će u narednim danima vojska poslati termovizijske kamere kako bi se stanje na terenu pratilo i utvrdilo gde, i da li ima požara pod zemljom.

Dr Vesna Slepčević iz gradskog Zavoda za javno zdravlje je kazala da Zavod redovno vrši monitorting kvaliteta vazduha na teritoriji Beograda te da su od 18. maja, kada je izbio požar na deponiji, osim u dva navrata, merenja pokazala da nije bilo prekoračenja zagađujućih materija u vazduhu na teritoriji grada.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA