Bez pesticida voće i povrće sa beogradskih pijaca

Svi uzorkovani proizvodi ispunjavaju uslove predviđene Zakonom o bezbednosti hrane

  • 2

Prema pristiglim rezultatima Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije, u sezonskom voću i povrću nema pesticida, a u namirnicama animalnog porekla nije izolovana Salmonella spp, niti Listerija monocytogenes, dok riba iz mreže Zemunskih alasa ne sadrži parazite.

Usled visokih spoljnih temperatura i Petrovdanskog posta, Gradske pijace naručile su komercijalnu analizu sezonskog voća i povrća, ribe, mlečnih proizvoda, kao i konzumnih kokošijih jaja na svim većim pijacama koje se nalaze u sistemu JKP "Gradske pijace". Uzorkovani proizvodi prikupljeni su 23.06.2017. godine, metodom slučajnog uzorka.

Rezultati ispitivanja pokazuju da sezonsko voće i povrće, mlečni proizvodi, konzumna kokošija jaja, kao i rečna riba, koja se prodaje na beogradskim pijacama ispunjava sve uslove utvrđene  Zakonom o bezbednosti hrane i svim pravilnicima donetim u skladu sa ovim Zakonom.

Foto: Promo Foto: Promo

U cilju stalnog unapređenja svog rada, kao i brige o kupcima koji se redovno snabdevaju na beogradskim pijacama, preduzeće četiri puta godišnje obavlja monotoring  namirnica. Pored analiza, Gradske pijace stalno poboljšavaju uslove prodaje i skladištenja hrane, a posebno lako kvarljivih namirnica animalnog porekla.

Počev od dolaska menadžmenta krajem 2014. godine, novu mlečnu halu halu dobila je pijaca "Braće Jerković", u potpunosti su adaptirane mlečne hale na pijacama "Skadarlija", "Mirijevo", "Zvezdara", "Vidikovac", "Banjica", "Smederevski đeram", preuređeni su prostori namenjeni prodaji ove vrste proizvoda na pijacama "Borča", "Dušanovac", "Banovo brdo", a nove vitrine dobile su pijace T.C."Novi Beograd", "Zemun", "Palilula", "Vidikovac" i "Gornja varoš".

Foto: Promo Foto: Promo

Primena dobre higijenske prakse predstavlja jedan od glavnih preduslova za bezbedan plasman voća, povrća, kao i namirnica animalnog porekla, a negovanje odnosa poverenja između JKP "Gradske pijace", prodavaca i kupaca, imperativ je za društveno odgovorno preduzeće.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dušanka

    29. jun 2017 | 15:57

    Nema pesticida to je dobro ali je povrce ,voce ,voda ,zemlja sve ozraceno ! Od bombardovanja uranijuma nema vise nista zdravo a mozda i to treba da mere?!

  • Radenko

    30. jun 2017 | 16:31

    Bez pesticida nista ne uspeva prema tome nemojte da lazete gradjane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA