Kako će izgledati budući spomenik Zoranu Đinđiću: Ostalo je 6 finalnih radova (FOTO)

Žiri je izabrao šest najboljih radova i sada čekamo oktobar

  • 63

Žiri za izbor rada na osnovu kojeg će biti izgrađen spomenik Zoranu Ðinđiću završio je prvi krug žiriranja i odabrao šest od ukupno 40 pristiglih radova.

Đinđića su godinama optuživali da je podržao bombardovanje Srbije, a evo šta je on zaista rekao

Gradski menadžer Goran Vesić kaže da se Grad Beograd ponosi time što je 40 umetnika učestvovalo u prvom krugu konkursa za podizanje spomenika Ðinđiću.

- Žiri je izabrao šest najboljih radova i sada čekamo oktobar, kada će se dodeliti nagrade i izabrati najbolji rad koji će se realizovati - rekao je Vesić Tanjugu.

On podseća da se spomenik Ðinđiću podiže na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dodaje:

- Podizanje spomenika Zoranu Ðinđiću ne predstavlja samo čin poštovanja prema čoveku koji je ubijen kao premijer na pragu Vlade, već i civilizacijski iskorak za naše društvo opterećeno podelama - rekao je Vesić.

Gradski arhitekta Milutin Folić kaže da će se spomenik nalaziti na novouređenom Studentkom trgu, za koji je projekat radio predsednik žirija za odabir spomenika, Boris Podreka, za kojeg kaže da je "jedan od najvećih arhitekata današnjice".

Foto: Tanjug/SKUPTINA GRADA BEOGRADA Foto: Tanjug/SKUPTINA GRADA BEOGRADA

On je naglasio da je žiri sastavljen od eminentnih ličnosti među kojima su, pored Podreke, i slikar Vlada Veličković, slovenački vajar Mirsad Begić i drugi.

- Očekujmo da se u drugom krugu neka od predloženih rešenja izdvoje i da ih vidimo realizovane na trgu - rekao je Folić.

Foto: Tanjug/SKUPTINA GRADA BEOGRADA Foto: Tanjug/SKUPTINA GRADA BEOGRADA

Kako je objasnio, da bi se to dogodilo, na Studentskom trgu će do kraja godine biti izmešteni trolejbusi, početkom sledeće godine počeće izgradnja garaže sa 700 mesta koja će se nalaziti ispod trga, a iznad nje biće izgrađen trg na kome će se, nasuprot Njegošu, nalaziti spomenik Ðinđiću.

Foto: Tanjug/SKUPTINA GRADA BEOGRADA Foto: Tanjug/SKUPTINA GRADA BEOGRADA

- Arhitekta Podreka je pozicionirao položaj spomenika sledeći makro i mikro vizuru, što će omogućiti da se spomenik vidi i iz pravca Trga republike i iz pravca Kalemegdana, odnosno iz dve međusobno veoma udaljene tačke - navodi Folić.

Foto: Tanjug/SKUPTINA GRADA BEOGRADA Foto: Tanjug/SKUPTINA GRADA BEOGRADA

Prema njegovim rečima, kuriozitet je to što se na zamišljenoj liniji koja povezuje spomenike Njegošu i Ðinđiću nalazi i stan u kome je Ðinđić živeo.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA