ULICE ZA BICIKLISTE: Prevoz koji ne zagađuje (FOTO)

Svakog poslednjeg petka u mesecu Beograd otvara ulice za bicikliste kako bi promovisali zdrav način prevoza i smanjenje zagađenja izduvnim gasovima

  • 0

Biciklisti Beograda okupili su se na Trgu Republike kako bi promovisali značaj vožnje biciklima, ali i smanjenje zagađenja i buke kao prednosti ovog prevoznog sredstva.

Na Trgu je bilo oko 300 ljubitelja bicikala, koji su svoje korpe okitili cvećem. Oni su grupnom vožnjom skrenuli pažnju na to da su ravnopravni učesnici u saobraćaju, ali da u Beogradu ne postoji odgovarajuća saobraćajna infrastruktura.

Marija T. kaže da joj je žao što više ljudi svakodnevno ne koristi ovaj vid prevoza.

- Ovde sam prvi put i drago mi je da će se vožnja kroz grad organizovati svakog poslednjeg petka u mesecu. U Beogradu su saobraćajne gužve užasne, naročito ujutru kada idete na posao, a nadam se da će ova vožnja naterati ljude bar da se zamisle da auto zamene biciklom, i time pomognu da bar malo zdravije živimo - kaže Marija.

Vožnju je organizovala neformalna grupa beogradskih biciklista "Ulice za bicikliste", inspirisana projektom "Kritična masa", nastalim u Švedskoj, odakle se širi po celom svetu. Danas slična okupljanja postoje u više od 325 gradova, posebno u Evropi. Najveći takav festival se redovno održava u Budimpešti i privlači desetine hiljada biciklista.

Trasa kojom se biciklisti kreću je Trg Republike - 27. marta - Bulevar kralja Aleksandra -Makenzijeva - Trg Slavija - Terazije - Trg Republike, a sastanak se održava od 17.00 - 17.30 časova svakog poslednjeg petka u mesecu.

(Lj. V. / Foto: infolink.rs)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA