Ovo je najveća investicija u istoriji Beograda: Tiče se Vinče i 300 miliona evra

Vrednost projekta se procenjuje na 300 miliona evra

  • 2
Vinča, Deponija u Vinči Foto: Telegraf

Jedna obavezujuća ponuda je stigla na tenderu za javno-privatno partnerstvo (JPP) za uređenje deponije Vinča od francusko-japanskog konzorcijuma, rečeno je u Skupštini grada Beograda.

Otpad iz Vinče pretvaraće se u struju: Uskoro rešenje najcrnje ekološke tačke u Evropi

Građani, bez panike: Nema štetnih materija u vazduhu posle požara u Vinči

Reč je o kompanijama Suez Groupe SAS iz Francuske i I - Environment Investments Limited iz Japana koja je registrovana u Velikoj Britaniji, saopštio je predsednik tenderske Komisije i direktor gradske Uprave za upravljenje otpadom Filip Abramović.

U pitanju je japanska kompanija Itoc hu.

Kako je Abramović rekao, Komisija će naknadno obaviti evaluaciju ponude, u što kraćem roku.

Javni poziv za konačne ponude za učešće u JPP u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada u Beogradu objavljen je 26. maja.

Vrednost projekta se procenjuje na 300 miliona evra.

Foto: Beoinfo

Projekat uključuje tretman komunalnog otpada i izgradnju kogenerativnog postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije (CCP).

Projekat JPP-a za Vinču obuhvata projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje postrojenja za tretman i odlaganje na godišnjem nivou približno 480.000 tona komunalnog i oko 100.000 tona građevinskog i otpada od rušenja, uz proizvodnju električne i toplotne energije, kao i zatvaranje i rehabilitaciju postojeće deponije.

Foto: Telegraf.rs

Tender za izbor privatnog partnera za uređenje ove deponije objavljen je 2015. godine i na njega se prijavilo 11 firmi od kojih je pet ušlo u najuži izbor.

Kako je ranije najavljeno, plan je da se pribave sve dozvole za gradnju do kraja ove godine, kako bi postrojenje počelo da se koristi do kraja 2019.

Prvi koraci na ovom projektu su preduzeti 2007. godine da bi 2014. bio obnovljen u saradnji sa Svetskom bankom i Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC).

Deponija u Vinči je najveća deponija na teritoriji Beograda i u upotrebi je od 1977. godine. Prostire se na 68 hektara i na nju se dnevno odlaže oko 2.700 tona smeća.

Daljinac baner

Vinca(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA