Kad se kupate na Adi, sigurno ste primetili travke: Ne paničite, one su znak da je voda čista!

Vodena trava prirodno prečišćava Savsko jezero

  • 12

Iako nam trava u Savskom jezeru na Adi Ciganliji, predstavlja problem tokom plivanja, moramo biti svesni da je njeno postojanje neophodno, kako za čistoću jezera, tako i za opstanak živog sveta u njemu.

Na ovim mestima na Adi je najmanja gužva: Možete i goli u vodu, niko vas neće videti

- Vodena trava prirodno prečišćava Savsko jezero tako što se hrani njegovom vodom, vezujući za sebe fosfor, azot i nečistoću. Njenim šišanjem i odnošenjem, jezero se oplemenjuje nekoliko puta godišnje u toku godine - navode za naš portal iz JP "Ada Ciganlija".

Ukoliko se plivači pridržavaju pravila ponašanja na kupalištu na Adi Ciganliji, trava im neće predstavljati problem, s obzirom da na delovima koji su obeleženi za kupanje, trave nema.

Stručne službe zadužene za košenje, redovno kose travu u Savskom jezeru i skupljaju isečenu travu koja se nalazi u plićaku. Trava koja se nalazi u jezeru je veoma bitna i ne predstavlja nikakvu opasnost za plivače.

Foto: Wikimedia/Filip Maljković

S obzirom koliko je trava bitna i da ne ugrožava ni na koji način plivače, nema razloga da nam ona tokom plivanja ili boravka u Savskom jezeru, predstavlja problem.

- Trava je veoma bitna za opstanak živog sveta u jezeru - kaže naš izvor.

Bez trave u jezeru, voda ne bi mogla da se prečišćava, a životinjski svet bi bio ugrožen, stoga ni plivanje u njemu ne bi bilo moguće.

- Savet svim posetiocima koji borave na kupalištu je da poštuju i isključivo se kupaju u zonama koje su obeležene za kupanje u kojima spasioci mogu blagovremeno da reaguju, slušaju savete spasioca, ne ulaze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u jezero, da roditelji ne puštaju malu decu da ulaze sama u jezero bez nadzora, da ne konzumiraju hranu i piće dok borave u vodi, ne uznemiravaju druge kupace - dodaju iz JP "Ada Ciganlija".

Takođe smo pitali i "Zavod za zaštitu prirode Srbije", koliko je trava zaista potrebna i kakav uticaj ima na Savsko jezero.

- U slučaju savskog jezera, biljke imaju pozitivnu i nezamenljivu ulogu u samoprečišćavanju jezera i održavanju pozitivnog balansa kiseonika. One akumuliraju i koriste višak azotnih i fosfornih jedinjenja iz vode i tako sprečavaju zagađenje ekosistema. Njihovo preterano uklanjanje bilo bi pogrešno i dovelo bi do štetnih posledica - kažu iz "Zavoda".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA