Najezda stršljenova i osa u Beogradu: Ne smete da ih ubijete, a njihov ubod može biti smrtonosan!

Pošto su nadležni samo za pojedine javne ustanove, iz Zavoda preusmeravaju građane na stručne službe

  • 8

Zbog izuzetno visokih temperatura, na periferiji Beograda povećan je broj stršljenova i osa, a građanima se savetuje da ih ne uklanjaju sami.

Prizor kod Palate Albanija sledio Beograđane: Ose zaposele baštu kafića, borba je trajala dugo (VIDEO)

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju dobija veliki broj poziva građana sa periferije Beograda zbog najezde ovih insekata, tražeći njihovo uklanjanje.

- Preporučljivo je ne dirati gnezda i ne pokušavajte sami da ih uklanjate. Obratite se Zavodu za biocide čije su ekipe obučene za bezbedno uklanjanje osinjih ili stršljenovih gnezda. Takođe se možete obratiti nekom od mnogih pčelarskih udruženja - rekli su za naš portal iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

U Zavodu objašnjavaju da su ove godine imali više poziva u odnosu na prošlu, jer su suša i visoke temperature prouzrokovale nastanjivanje osa i stršljenova u potrazi za hranom i vodom.

Pošto su nadležni samo za pojedine javne ustanove, iz Zavoda preusmeravaju građane na stručne službe.

Beogradsko udruženje pčelara besplatno uklanja gnezda osa i stršljenova, a oni koji ne mogu da čekaju red kod pčelara dobrovoljaca mogu da angažuju i privatnike, po ceni koja se kreće od 1.800 do 9.000 dinara.

Svake godine prijavljuju se novi slučajevi smrti prouzrokovani njihovim ubodom, pa se građanima savetuje da pozovu nadležne službe, umesto da ih sami uklanjaju.

Građani ne bi smeli nikako da ubijaju stršljenjove i zato što su zaštićena vrsta, a kazne za kršenje tog propisa su od 500.000 dinara do dva miliona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    28. avgust 2017 | 15:56

    Samo ljudi nisu zaštićeni? Ja sam ih oterao tako što sam napravio pušnicu za meso i kupio burence pa pečem papriku. Kada zadimim beže ko lude.

  • jovana

    28. avgust 2017 | 16:05

    A kada se obratis nadleznima samo te salju od vrata do vrata

  • gedza

    31. avgust 2017 | 21:52

    Onome ko ih je zastitio odneti na terasu pa nek se vole.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA