≫ 

Uskoro će početi da naplaćuju ulaz na Kalemegdan, ali samo u ovom delu parka

- U celom svetu se ulazak na najpoznatije turističke destinacije nekog grada naplaćuju, a ovako bismo obezbedili veća sredstva za dalji razvoj - rekla je Ivona Jevtić

  • 2

U nekoj od narednih godina počeće naplaćivanje ulaza na Gornji grad Kalemegdanske tvrđave, najavila je gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić.

Trka oko Kalemegdana je sećanje na Beograd kada je bio centar automobilizma: Vesić otvorio "vremeplov" (FOTO

Beograd kao najlepše svetske metropole: Kalemegdan dobio novo osvetljenje i sada izgleda veličanstveno

To bi, prema rečima Jevtićeve, moglo da se dogodi u "narednom periodu", odnosno verovatno za "narednih godinu ili dve". Ulaz se neće naplaćivati na ceo Kalemegdan, već samo na Gornji grad, što će JP "Kalemegdanska tvrđava" doneti veća sredstva.

- Odluka još nije doneta, ali postoji logika iza ovakvog razmišljanja. U celom svetu se ulazak na najpoznatije turističke destinacije nekog grada naplaćuju, a ovako bismo obezbedili veća sredstva za dalji razvoj - rekla je Ivona Jevtić za B92.net.

Foto: Stefan Gvozdić

Tvrđava i park Kalemegdan predstavljaju jedan od najvažnijih simbola Beograda, a u Gornjem gradu nalazi se više kulturno-istorijskih spomenika poput Rimskog bunara, Sahat kule i Pobednika.

Beogradska tvrđava podignuta je početkom 1. veka kao palisad sa zemljanim bedemima, da bi se tokom vekova razvila u rimski kastrum, vizantijski kastel i srednjevekovnu utvrđeno prestonicu Srpske despototivne, da bi na kraju bila austrijsko i osmanlijsko artiljerijsko utvrđenje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • krsta

    19. septembar 2017 | 13:38

    Treba i turci da plate ulaz? posto se zove ''Kalemegdan''zbacu da je njihovo - A rimljani pravili tvrdjavu a ona postade zahvaljuci beogradjanima turska,znak postovanja prema okupatoru koji je bio 500 godina ...krv nije voda.

  • ATIMUS

    20. septembar 2017 | 08:54

    A sta nude za ulaznicu.... Ništa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA