≫ 

Katanci i policija na Stomatološkom fakultetu: Studenti se pobunili, pa dobili odgovor "ko nema para, ne treba ni da studira" (FOTO)

Loš početak nove školske godine dočekao je studente Stomatološkog fakulteta čije proteste je policija juče onemogućila, a umesto dekana dočekao ih je katanac na vratima

  • 87

Studenti Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu ovih dana protestuju ispred ovog fakulteta buneći se zbog izmena uslova studiranja pred sam upis u novu školsku godinu.

Protest studenata u Beogradu: Filolozi traže šesti rok i manje školarine

Stotine nezadovoljnih studenata je juče dočekala policija, a ispred vrata dekanata stavljen je katanac.

Uprava fakulteta i dekan ne žele da čuju za njihove zahteve, navodeći da ko nema novca ne treba ni da studira. Školarina na Stomatološkom fakultetu košta 220.000 dinara ( za 60 espb bodova), a može biti i skuplja u zavisnosti od broja prenetih bodova iz prethodne godine. Tako recimo, ako student prenosi još 12 bodova na novih 60 iz tekuće godine, on je dužan da plati 264.000 dinara. Na to treba dodati i prijavu ispita od 910 dinara.

Foto: Studenti stomatologije

- Problem je što svake godine donose nove zakone i menjaju Statut u toku upisa u sledeću godinu. Školarine su previsoke, prenos jednog boda košta 3667 dinara,  a dekan kaže da ko nema para, ne treba ni da studira. Ne žele da čuju za nas, juče su pozvali policiju i stavili katanac na vrata dekanata.

Foto: Studenti stomatologije

- Svake godine promene uslove upisa i uvedu neka nova pravila o uslovljenosti polaganja ispita. a to nama ne ide u korist. Poslednji zakon vezan je za upis koji je počeo 11.09. 2017. godine, a odluka koja je vezana za upis i uslovljenost prenošenja i slušanja ispita u narednu godinu  objavljena je 10 dana kasnije - ispričala je za Telegraf nezadovoljna studentkinja.

Kako kaže, studunti su do sada, svake godine mogli da prenose  više ispita, i da u narednoj godini slušaju sve ispite.

Foto: Studenti stomatologije

- Sada više ne možemo da prenosimo ispite, ili kada prenesemo ne daju nam da slušamo neke iz te godine. Ranije smo mogli da slušamo i do 82 boda i niko nije pravio problem. Na primer ja sam 4. godina i prenela sam 2 ispita iz 3. godine u 4. i sada mi ne daju da slušam 2 druga predmeta iz 4. godine.

Foto: Studenti stomatologije

- Kod nas to nikad nije bilo tako. Godina nema fiksnu cenu, nego se određuje prema broju bodova.  Najveći problem je što nama sve uvode u toku upisa, ili kad smo se vec upisali i to odluke donose bez parlamenta. Sada kada smo krenuli sa protestima, dekan preti da će nam oduzeti još dva roka - dodala je ona.

Sa Stomatološkog fakulteta nismo dobili odgovor na proteste studenata uz objašnjenje da dekan nije tu, te ne mogu da daju nikakve zvanične informacije.

FILOLOZI IMALI VIŠE USPEHA 

Studenti Filološkog fakulteta koji su se bunili protiv odluke da se značajno povećaju cene prenetih ispita, imali su više uspeha, pa je uprava ovog fakulteta, kako kažu studenti, prihvatila da zadrži dosadašnje fiksne cene školarine za studente koji produžavaju godinu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lex

    27. septembar 2017 | 19:30

    Deco, zar ne shvatate da ovu zemlju i one koji je muzu nikada nije zanimala mladost i bogastvo vašega znanja. Njima treba marva i niko drugi. Zato pamet u glavu i bežite iz ove nedođije što pre. Ništa se na bolje nije promenilo niti će.

  • Vlajko

    27. septembar 2017 | 19:27

    Srbijo stidi se.

  • Misirac

    27. septembar 2017 | 23:16

    Isti vi koji su sada dekani i profesori su studirali kod Tita za džabe.Nisu ništa plaćali a sada se iživljavaju kao i ova bagra na vlasti koja sve to gleda i ne reaguje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA