Imate vozačku dozvolu D kategorije, a nemate posao: Beogradu nedostaje na stotine vozača

- Teško je naći ljude, imamo stalno otvorene konkurse - kazao je direktor GSP-a Željko Milković

  • 13

U Beogradu nema dovoljno vozača autobusa i trenutno ih fali na stotine, zbog čega bi gotovo svako ko ima dozvolu D kategorije mogao da računa na siguran posao.

Autobusu pukla guma, kolaps je nastao u sekundi: Ljudi nasred auto-puta čekali drugi prevoz

Drama u krcatom gradskom autobusu: Vozač brutalno pretučen metalnom šipkom

Prema rečima direktora GSP-a Željka Milkovića iz tog preduzeća je u poslednje vreme otišlo oko 150 vozača.

- Nešto smo uspeli da nadomestimo. Dobili smo saglasnost Grada, ali to ide sve teže i teže. Teško je naći ljude, imamo stalno otvorene konkurse - kazao je on.

U GSP je prešlo dosta vozača privatnih prevoznika, ali je sada kod njih manje zaposlenih. Prevoznici za Blic kažu da im vozači odlaze u GSP jer imaju nešto bolje uslove rada, ali i referencu za odlazak u neku inostranu firmu.

Isti posao je u Hrvatskoj plaćen i više od 800 evra,u Sloveniji duplo više, a u nekim evropskim zemljama i više od 2.500 evra.

Isto tako, rad na gradskim linijama smatra se najtežim.

- Gradski saobraćaj je najteži režim rada vozača. Vožnja stani-kreni, veliki broj prepreka na putu, automobili, biciklisti, pešaci... Putnici stalno ulaze i izlaze i o njima treba voditi računa - kaže Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Zbog toga pre biraju međugradske i međunarodne linije, a rad u inostranstvu za njih ne predstavlja problem - provedu nedelju, dve u inostranstvu, pa se vraćaju porodicama.

To što ih nema dovoljno takođe smanjuje bezbednost u saobraćaju, je ri pored kažnjavanja nesavesnih vozača, oni su svesni da nema ko da ih odmeni i da su im otvorena vrata i da pređu kod nekog drugog prevoznika.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан

    1. oktobar 2017 | 08:44

    Дајте плату од које може пристојно да се живи па неће бити никаквих проблема....за почетак вратите оних 10% којих одбијате сваком зспосленом...

  • Aleksandra

    1. oktobar 2017 | 14:23

    A plata NEVEROVATNIH 30000.

  • Marija

    1. oktobar 2017 | 08:35

    Za koje pare da prihvate vozaci toliku odgovornopst Zasto ne daju plate kao u EU kad nam uvode evropske standarde zakone .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA