Privatnost u digitalnom dobu: Predavanje u SANU korisno je za sve koji svakodnevno koriste internet

Pitanje koje postavlja ovaj skup "Iluzija ili nacionalni izazov" - može da zvuči zabrinjavajuće, jer je činjenica da u neuređenom digitalnom odnosno sajber prostoru privatnost može da postane iluzuja i osnova za zloupotrebe, uključujući i manipulacije javnim mnjenjem

  • 0

Forum SANU o zaštiti privatnosti u digitalnom, odnosno sajber prostoru, biće održan u četvrtak, 5. oktobra, sa početkom u 10 sati, u Svečanoj sali SANU.

PROMENA U SANU U 2017. GODINI: Od sada će imati ograničen broj članova po odeljenjima

Osnovni ciljevi ovog skupa jesu da se javnosti skrene pažnja na probleme privatnosti u sajber prostoru i mogućim pravcima strategije naše zemlje u očuvanju privatnosti pojedinaca i državnih i nacionalnih interesa, te da se ponude rešenja na nacionalnom nivou i učestvuje u rešavanju problema na međunarodnom nivou.

Bezbednost, poverenje i privatnost su opšte prepoznati kao ključni atributi koji omogućuju da sve dobrobiti koje donosi digitalni prostor ne postanu i otvorena vrata za zlonamerne aktivnosti koje mogu da dovedu do katastrofalnih posledica. Privatnost sve više postaje jedan od dominantnih zahteva, a vreme za sistematsku brigu o zaštiti privatnosti u digitalnom domenu već je nastupilo, te ukoliko se rešavanju problema ne pristupi danas, već sutra bismo mogli da se suočimo sa izuzetno ozbiljnim posledicama, navodi dr Miodrag Mihaljević, zamenik direktora Matematičkog instituta SANU i gostujući profesor na Univerzitetu u Tokiu.

Odluku o održavanju foruma doneo je Izvršni odbor SANU, a za operativnu realizaciju je zadužen Matematički institut SANU, koji ima više od 20 godina iskustva u realizaciji nacionalnih i međunarodnih projekata iz domena bezbednosti, privatnosti i poverenja u digitalnom prostoru i međunarodno visoko priznate reference iz ovog domena.

Pitanje koje postavlja ovaj skup "Iluzija ili nacionalni izazov" - može da zvuči zabrinjavajuće, jer je činjenica da u neuređenom digitalnom odnosno sajber prostoru privatnost može da postane iluzuja i osnova za zloupotrebe, uključujući i manipulacije javnim mnjenjem. Ovaj skup pak sugeriše da odgovor može biti dvojak – "da", privatnost u digitalnom dobu može biti iluzija, ukoliko se ne posmatra kao jedan od nacionalnih izazova, i „ne”, privatnost u digitalnom dobu ne mora da bude iluzija, ako svi nivoi našeg društva, od državnog vrha do svakog građanina, prepoznaju neophodnost akcija na očuvanju privatnosti, zaključio je dr Mihaljević.

Na naučnom skupu Privatnost u digitalnom dobu: Iluzija ili nacionalni izazov očekuje se prisustvo predstavnika Vlade RS, IT sektora, Univerziteta u Beogradu i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Detaljne informacije o skupu su OVDE.

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA