Beograđanke otključavaju vrata Beograda: Najlepše pesme čuće se u prestonici

Projekat ima nameru da prikaže Beograd iz vizure ženskih očiju

  • 0
Skadarlija, Đura Jakšić, kuća Đure Jakšića Foto: Marko Todorović

Romska neprofitna nevladina organizcja Romag organizuje tri koncerta u okviru projekta "Beograđanke vam otključavaju vrata Beograda".

Imamo novi datum za otvaranje Narodnog muzeja: Evo kada će ponovo biti dostupan za posetioce!

Tokom tri večeri, koje će biti održane na različitim lokacijama, biće predstavljene najlepše pesme koje slave Beograd kao kulturnu prestonicu.

Beograđani će, osim dela srpskih kompozitora, imati priliku da čuju dela iz zbirke pesama koje je štampao prvi srpski nototekar Jovan Frajt.

Kao što domaćinski običaj nalaže, beogradski domaćin uz muziku, goste dočekuje i sa čašicom.

Međutim, ovoga puta, to će biti čašica razgovora sa Beograđankom, koju će posetioci moći naiskap da "popiju" sa voditeljkom programa koja će ih provesti kroz istoriju mesta i razdoblja u kome se koncert odvija.

Foto: Marko Todorović

Koncerti će biti održani u ponedeljak 9. oktobra u kući Đure Jakšića, gde će porazgovarati sa Skadarlijkom, zatim 10. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, u 18 časova gde će im se obratiti Dorćolka i 25. oktobra u Skupštini grada Begrada gde će im se obratiti savremena beogradska devojka sa početkom u 20 časova.

U muzičkom delu učestvuju Nataša Tasić Knežević, Sofija Pižurica, Jasmina Trumbetaš, Aleksandar Stamatović i Marija Jelić, a u šetnju kroz Beograd goste vodi Biljana Tasić.

Projekat ima nameru da prikaže Beograd iz vizure ženskih očiju, da prikaže i naglasi žensku perspektivu društva ovog multietničkog velegrada.

Foto: A.Nalbantjan

Ova inicijativa, između ostalog, takođe naglađava i rapsravlja o gradu iz perspektive žena koja nas kroz koncerte i predavanja vodi kroz kulturni život Beograda od početka 19.

Veka do današnjih dana, a odnosi se na muzičko stvaralašvo, pisanu i govonru reč i nekih dama koje su obeležile to razdoblje.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Sekretarijata za Privredu grada Beograda, a ulaz je slobodan.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA