Nastavnica Srednje zanatske škole u Beogradu sama renovira svoju učionicu: Kreči, boji, sređuje, a sve po nalogu direktora

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu radi nastavnica koja ne samo da u učionici predaje, već učionicu mora i da kreči

  • 1

Gotovo da nema škole u Srbiji u kojoj predavači ne rade pod pritiskom - upozoravaju u Forumu srednjih stručnih škola. U tom prosvetnom sindikatu su odlučili da progovore o slučaju koji se dogodio u jednoj beogradskoj školi gde je direktor nastavnicu - defektologa naterao da kreči. Tvrde - time se krše propisi o radu, a nadležni ne reaguju.

Prosvetni radnici će sa 65 godina morati u penziju

Zašto školujemo mnogo profesora, pravnika, ekonomista i medicinara ako za njih nema posla: Ministarstvo nam je odgovorilo na ovo pitanje!

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu radi nastavnica koja ne samo da u učionici predaje, već učionicu mora i da kreči. Naime, prvi čovek škole je zaposlenoj naložio da tokom raspusta renovira kabinet. Autor ovog neuobičajenog radnog zadatka je u inostranstvu pa nije mogao da govori za N1, dok ona koja je dobila zadatak koji joj ne stoji u ugovoru o radu pred kamere ne želi. Umesto nje govori koleginica.

- Oni su radili taj kabinet OTR-a i ona je krečila. E sad, on može da kaže da nije, što verovatno će i biti tako i verovatno će koleginica pisati izjave da nije, međutim, to je bilo krečenje - izjavila je Branka Roganović.

Na pitanje N1 da li oni sve što im se naloži naknadno, moraju da rade, Roganović odgovara:

- Pa, moramo da radimo. Ako nam direktor kaže mi moramo da radimo. Zamislite da odbijem naloge?

- Nema vaspitanja i obrazovanja kada je čovek pod strahom - rekao je Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

To je zaključak Foruma srednjih stručnih škola tj. sindikata u kom tvrde - prosvetari se po sličnom modelu zlostavljaju u svakoj drugoj školi.

Foto: Telegarf

- Bahatost, osionost ne pravi direktor škole, nego ga pravi vlast. Nije gaženje prosvetnog radnika odozdo, no odozgo - kaže Antić.

I baš tamo, gore, u Ministarstvu prosvete - ćute. O slučaju "krečenje" ne izjašnjavaju se ni Televiziji N1, niti odgovaraju na žalbe nastavnika Srednje zanatske škole. A pritužbi ministru je bilo - jer tvrde - prvi čovek ove škole neretko urušava prava zaposlenih, uglavnom žena.

- Kad vam neko urušava profesionalni integritet vi ne možete da obavljate posao kako treba - vi ste u strahu - rekla je Branka Roganović.

Posledice toga snose đaci - upozoravaju u Forumu srednjih stručnih škola i uveravaju - na tapetu direktora su prosvetari koji nisu poltroni.

- Onaj čovek koji ima svoju glavu, čovek koji želi da kaže svoje mišljenje, koji želi da se poštuje zakon... Gospodo, nadrlja - zaključio je Antić.

Daljinac

(Telegraf.rs / N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA