Pristaju na sve, samo da ne odu u zatvor: Sedmoro Beograđana trenutno je na radu u javnom interesu

Kazna rada u javnom interesu izriče se u trajanju od 30 do 36 sati

  • 3
Okružni, Centralni zatvor, CZ

Foto: Milena Đorđević

U matičnu knjigu Povereničke službe prva kazna rada u javnom interesu upisana je 18. januara 2007. godine. Od tada, za nešto više od deceniju, izrečeno ih je ukupno 3.275 za krivična dela i 5.092 za prekršaje. Ipak, prema rečima nadležnih, kazna rada u javnom interesu za krivična dela beleži trend rasta.

Ako imate neplaćenu kaznu za parkiranje, idete u zatvor: Evo kako će vam obračunati dužinu boravka!

- Broj izrečenih kazni povećava se svake godine, tako da je u krivičnom postupku najveći broj kazni izrečen 2016. godine, čak 428 - podaci su Uprave.

Rad je moguće obavljati u komunalnim preduzećima, muzejima, pozorištima, bolnicama, mesnim zajednicama. Prema članu 52. Krivičnog zakonika, "sud će imati u vidu svrhu kažnjavanja, uzeti u obzir vrstu učinjenog krivičnog dela, ličnog učinioca, kao i njegovu spremnost da obavlja rad u javnom interesu".

- Reč je o ustanovama koje ne ostvaruju finansijsku dobit, odnosno ona se sliva u budžet grada ili države. Zakon je jasan i kazna u javnom interesu ne može da se realizuje u privatnom preduzeću jer oni ostvaruju dobit - ističu iz Uprave, sa kojom je ugovor za izvršenje krivičnih sankcija potpisalo 250 poslodavaca.

Poslodavac omogućava uslove rada i neposredno nadgleda rad osuđenog, dok poverenik Ministarstva pravde vrši nadzor nad osuđenim licem i o svemu važnom obaveštava nadleži sud.

- U slučaju da osuđeno lice ne ispunjava obaveze, poverenik o tome obaveštava sud koji kaznu ili ostatak kazne rada u javnom interesu preinačava u zatvorsku kaznu - napominju nadležni, i navode da su neke od prednosti ove vrste kazne to što osuđeno lice ostaje u društvenoj zajednici, ne prekida mu se radni odnos, u svoje slobodno vreme bavi se besplatnim radom u korist društvene zajednice, predstavlja uštedu i za društvo i rasterećuju se zatvori.

Kazna rada u javnom interesu izriče se u trajanju od 30 do 36 sati.

- Najčešće se izriču za dela: krađa, laka telesna povreda, ugrožavanje sigurnosti, učestvovanje u tuči, uništenje ili oštećenje tuđe pokretne stvari, šumska krađa, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Iz oblasti prekršaja izriče se za neplaćene novčane kazne - navode iz Uprave.

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kpz

    17. oktobar 2017 | 10:14

    Bolje je u zatvoru Hrana smestaj i ne moras nista da radis

  • Boro Prikaza

    18. oktobar 2017 | 10:22

    Radije bi u zatvor nego da me neko vidi kako ribam javni wc.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA