Stepenište kakvo postoji samo u Zemunu: Na njemu se možete družiti s Gagijem Jovanovićem, Ristovskim i drugim legendama (FOTO)

Da budemo precizni, na tom mestu se možete družiti sa čak 128 legendi. Čekaju vas 24 sata, svakog dana

  • 3

- Mi u Zemunu smo država u državi. Posebni. Svoji. Kada idemo u grad, u Beograd, kao da idemo na veliki put. Nosimo hranu sa sobom - slikovito je svojevremeno svoje viđenje Zemuna dočarao Lazar Ristovski. Svima je već jasno da biti Zemunac nije stvar krštenice, već stvar duha. Kao što je jasno i da nema Zemunca koji nije prošetao Kalvarijom i čuvenim stepenicama, kakvih nema više nigde u svetu. Samo tu. Usred šume, na jednom od tri brda na kojima leži Zemun.

Gardijan poslao poruku o Srbiji celom svetu: Jedna stvar im je posebno zapala za oko!

Ako imate dovoljno snage u nogama, vazduha u plućima i odlučnosti u glavi, lako ćete se uspeti uz 128 stepenika. Pa i ako nemate, nema šanse da vas neće mamiti da se popnete, bar zbog svih tih imena. Za svako drugo ćete se zapitati: zar je i on Zemunac?

To jedno stepenište preseca Kalvariju, breg u srcu Zemuna. Strmo i dugo, ušuškalo se u okolnom zelenilu i povezuje Tošin bunar sa Zlatiborskom ulicom. Takvo ne možemo naći nigde u gradu. Takvih nema ni u svetu, osim u Brazilu, koji je i poslužio kao inspiracija. Jednom Zemuncu, naravno. Nenadu Hegedišu.

Foto: Milena Đorđević

Priča je, zapravo, vrlo jednostavna. Nenad je bio u Brazilu sa prijateljima, video ispisano stepenište, setio se onog zapuštenog na Kalvariji i poželeo da uradi nešto slično. Namučen papirologijom i administracijom, posle godinu dana je dobio dozvolu da oboji 128 stepenika i na svakom od njih napise ime po jednog značajnog Zemunca.

 

A post shared by Nenad Hegedis (@nhegedis84) on

 

Napravljen je spisak od 200 glumaca, sportista, fotografa, književnika, ugostitelja, pa je od njih izabrano 128 najzaslužnijih građana. Još jedan dokaz da je Zemun poseban univerzum, pun značajnih ljudi. Svet za sebe.

Foto: Milena Đorđević

Dok se penjem stepenicama, prvo nailazim na čuvenog glumca Dragana Jovanovića Gagija, i prelećem u umu kroz sve uloge kojima je zaslužio da bude na ovom spisku. Malo višu poziciju, nekoliko stepenika iznad, džentlmenski je prepustio supruzi Branki Pujić, a oboma društvo pravi kolega Lazar Ristovski.

Foto: Milena Đorđević

Tu su i, stepenik uz stepenik Merima Njegomir, Rahela Ferari i Yu Grupa.

Foto: Milena Đorđević

Kao da žele da pokažu da su sportisti po logičnom sledu stvari u malo boljoj kondiciji od glumaca, mnogo više stepenika iznad je legenda Partizana Dragan Mance, stonoteniser Aleksandar Karakašević, jedan od najboljih boksera Jugoslavije Bogoljub Kahriman. A sve ih, sa višeg stepenika, posmatra Isidora Sekulić.

Foto: Milena Đorđević

Ima pesnika, režisera, istoričara, muzičara, slikara, ali i gradonačelnika... Toliko zaslužnih građana da bi svaki stranac koji prođe ovuda postavio logično pitanje: "Kako".

Prošlo je više od godinu dana otkad su stepenice dobile svoje novo ruho. Iako su Zemunci apsolutno zaljubljeni u novi izgled 128 stepenika, sve se svelo na to da ih Nenad sam održava svakog dana. Kao da nije dovoljno što se izborio za njih.

 

A post shared by Nenad Hegedis (@nhegedis84) on

 

Svakog dana dolazi na Kalvariju posle 17 sati i čisti ih, kako kiša, blato i prljavština ne bi uništili njegov trud.

Nema pešaka koji ne zastane dok silazi niz, ili se penje uz njih. A dolazili su, zastajali i slikali se na stepenicama i oni čija su imena tu ispisana.

 

A post shared by Nenad Hegedis (@nhegedis84) on

 

 

A post shared by Nenad Hegedis (@nhegedis84) on

 

Nenad ne staje, već merka stepenište i u Oračkoj ulici, kako bi i od njega napravio jedan od živopisnijih delova Zemuna. To stepenište, po njegovoj ideji, biće izrađeno od pločica otpornih na udare na kojima će biti oslikani zemunski prizori i panorame.

Ako ovako nastavi, uskoro će na Kalvariji morati da se doda još jedan stepenik, sa njegovim imenom. Mada je to već sad zaslužio.

Daljinac

(Jasmina Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA